Нелекуван бурсит може да хронифицира

Нелекуван бурсит може да хронофицираИлиопсоасният бурсит представлява възпаление на бурсата, разположена под мускула илиопсоас. Бурсите са торбовидни структури, които са изпълнени с малко количество синовиална течност. Тяхната функция е да намаляват триенето и омекотяват движенията между костите, сухожилията и другите тъкани. Бурсит се нарича възпаление на една или повече бурси.

Илиопсоасната бурса е най-голямата бурса в човешкото тяло

Тя е разположена между предната повърхност на тазобедрената става и лежащия върху нея мускул - илиопсоас. Увредената бурса причинява възпаление, което може да намали обхвата на движение на пациента.

Спортистите и хората, които тренират редовно, са склонни към развитието на това състояние. Илиопсоасният бурсит може да се развие и при хора с хронични заболявания, като артрит, травма или при хора с други проблеми на бедрата (ако единият крак е по-къс от другия).
Симптомите може да включват

болка в предната част на бедрото или слабините

бучка, наподобяваща херния, скованост и изтръпване. В зависимост от тежестта на подуването, болката може да започне в предната част на бедрото и да се придвижи по цялата му част и да засегне коляното. Болката може да се усети и към седалището.
Хората с илопсосен бурсит изпитват скованост сутрин. Често тя отслабва през деня. Въпреки това, засегнатият човек може също да изпита болка, когато извършва упражнения, ходи нагоре и надолу по стълбите, при изправяне от седнало положение и др. Не е необичайно болката и дискомфортът да станат по-тежки с течение на времето. Нелекуван бурсит може да хронифицира.

Повтаряща се дейност на мускул iliopsoas

като например при бягане, може да причини ириопсоасен бурсит.
Атлети и физически активни хора са по-предразположени, както и по-възрастните хора. Пътуващите, скиорите и плувците са изложени на риск от развитие на състоянието.
Някои хронични състояния също могат да причинят ириопсоасен бурсит, хората с артрит и остеоартрит са изложени на повишен риск. И двете от тези състояния могат да причинят повишено триене в тази област, което след това доведе  до илиопсоен бурсит.
Лечението на ириопсоасния бурсит

зависи от причината и тежестта на заболяването

Когато се диагностицира рано, лечението в домашни условия често е достатъчно. Леките случаи често изискват малко повече почивка и поставяне на лед на мястото на болка. При по-тежки случаи може да се наложи лицето да потърси допълнителна медицинска помощ за лечение на болката.
Някои пациенти могат да облекчат болката чрез използването на нестероидни противовизпалителни средства. Хората, страдащи от леки епизоди на скованост и болка, трябва да обмислят спирането или намаляването на активността, която причинява бурсита.
За поставянето на диагнозата се използва образна диагностика.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД