Кардиогенната кашлица обикновено е суха

Кардиогенната кашлица обикновено е сухаОбикновено при появата на кашлица се насочваме първо към проблем в горните или долните дихателни пътища. Най-често причините са простудяване, остър или хроничен ларингит, фарингит, пневмония или бронхит. Стичането на секрет от носната кухина към фаринкса също може да доведе до дразнене и проява на кашлица. Различни хронични белодробни заболявания - като хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазна болест, астма често се съпровождат с кашлица, която трудно се повлиява и с терапията с медикаменти.
Една от извънбелодробните причина за проява на кашлица е заболяване на сърцето. При аневризма (разширяване) на стената на аортата се притиска белият дроб. А като следствие се проявява внезапно появила се кашлица. След отстраняване на аневризмата симптомът изчезва.
При сърдечна недостатъчност, освен кашлица се проявява и задух, възможно е да са налице още хрипове, отделяне на храчки. В началото сърдечната кашлица е суха, но с напредване на сърдечното заболяване преминава във влажна - с поява на секрет, в който може да има жилки кръв. Обикновено се засилва по интензитет вечерно време и през нощта. По-често се проява при заемане на хоризонтално положение в леглото.
Кашлицата при сърдечни заболявания може да бъде следствие на прием на някои медикаменти - например ACE-инхибитори, прилагани най-често за понижаване стойностите на кръвното налягане при хипертония. Характерно е, че след преустановяване приема на медикамента кашлицата бързо отшумява.
Основно значение за лечението и е диагностициране на сърдечното заболяване и съответно прилагане на терапия специфична за него. Симптоматичното лечение на кашлицата не води до резултати. Забавянето на диагностиката и терапията, най-често поради самолечение, води до напредване на основното заболяване и в някои случаи късната диагноза налага хирургична намеса, тъй като консервативното лечение се оказва недостатъчно.
За разлика от кашлицата при инфекция на дихателните пътища, кардиогенната (сърдечната) кашлица обикновено е суха, съпровожда се често със симптоми на сърдечна недостатъчност и намалява при изправяне или заемане на седнало положение. Характерно е, че не се повлиява от симптоматично лечение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД