Екипът на д-р Владимир Кефалов вече кара слепи мишки да проглеждат

Слепите опитни мишки вече проглеждатНай-големият познавач на човешката ретина в света е българин. Това стана ясно преди дни, когато българският учен д-р Владимир Кефалов бе удостоен с най-престижното отличие в офталмологията - Бреслерова награда за 2019 г., за големите му заслуги в изучаването на човешкото зрение.
"Това е невероятно признание за усилията, които моята лаборатория полага в последните 10-15 г. в областта на зрителната наука.
Това е най-престижната награда в тази област. Когато получих обаждането, че съм спечелил тази награда, бях много ентусиазиран, щастлив  и горд да бъда в елитната група на най-добрите и водещи учени в нашата област. Малко е пресилено да ме наричат "най-големия познавач на човешко око", но е вярно, че в последните 20 години съм работил в областта на познанието по ретината и по-специално на фоторецепторите и наистина съм един от експертите в тази област", сподели пред БНТ д-р Кефалов.
Българският учен работи в собствена лаборатория във Вашингтонския университет от 2005 г., където е и преподавател. Докторант е на университета "Джонс Хопкинс" и има научна степен по физика на твърдото тяло от Софийския университет. Неговите изследвания за дисфункцията и дегенерацията на фоторецепторите в окото, възприемането на цветовете и нощното виждане са огромен принос в развитието на офталмологията.
Най-важни са откритията му за фоточувствителните неврони, влизащи в състава на ретината и тяхната чувствителност към родопсин и йодопсин. Д-р Кефалов е автор на 65 научни статии през последните 10 г., публикувани в най-авторитетни издания.
"В момента се разработват няколко паралелни начини за борба със слепотата. Един от най-обещаващите според мен е генната терапия и нашата лаборатория участва в някои от тези първоначални изследвания. Разбира се, ние работим с опитни мишки, които са слепи. При всяка от тях въвеждаме гена, който липсва или е дефектен, за да възстановим нормалната функция на съответния протеин. Успяваме да докажем, че тези животни всъщност проглеждат и възстановяваме тяхното зрение", обясни още ученият.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД