Над 500 000 българи не плащат здравните си вноски

Над 500 000 българи не плащат здравните си вноскиНад половин милион българи не плащат здравните си вноски, по данни на Министерството на финансите. Броят на хората, които не желаят да ползват здравната каса, расте всяка година. В същото време месечната вноска за здравеопазване расте. В момента минималната вноска, която трябва да покриват безработните, които не са на борсата, е 22,40 лв.
Политиката на правителството е неправилна, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов. Той изтъкна, че през 2008 г. човек можеше да възстанови здравноосигурителните си права за 12 месеца. Сега е необходимо да се платят вноските за 60 месеца назад (когато правата са прекъснати и за последните 36 месеца липсват повече от три вноски, за да бъдат възстановени  правата, трябва да са заплатени всички здравни вноски за последните 60 месеца). Здравнонеосигурените в държавата нарастват, допълни Таушанов. Неосигурените за 2017 г. са 718 хиляди граждани, твърди той.
До голяма степен неплащането на здравни осигуровки е заради нежелание. Свикнали сме, че когато, така или иначе, получаваме достъп до дадена услуга, не е необходимо да плащаме за нея, смята икономистът Стоян Панчев. Той изтъква, че достъп до лечение не се отказва, когато човек мине през Спешната помощ.
Около 40% от здравно неосигурените се лекуват през спешните портали, останалите 60% влизат в лечебните заведения, когато са болни и общините плащат за тях, каза Пламен Таушанов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД