Стериотактична радиотерапия ще помага на милиони мъже срещу рак на простатата

Стериотактична радиотерапия ще помага на милиони мъже срещу рак на простататаМъже с нисък или среден риск за развитие на рак на простатата могат безопасно да се подлагат на по-високи дози радиация за кратки периоди от време като продължителността не оказва влияние на ефективността на терапията. Този нов вид лъчелечение се нарича стереотактична радиотерапия. Тя се основава на по-високи дози радиация, с която се облъчват пациентите. Въпреки високите дози, тя не е по-рискова от конвенционалното лъчелечение. Разликата е в продължителността на лечението.


Доказано е, че този вид лъчетерапия е форма на външна лъчева терапия, която намалява продължителността на лечението от 45 дни на 4 до 5 дни без доказателства за влошаване на токсичността в дългосрочен план.

Повечето мъже, които се подлагат на лъчелечение, претърпяват терапии в продължение на поне девет седмици. Това удължава и оскъпява много лечението. С подобренията, които са направени при новата технология, учените са открили, че използвайки стереотактичната радиотерапия, която е с по-високи дози на радиация, може безопасно и ефективно да бъде приключено лечението за много по-кратък период от време без допълнителни дози токсичност за пациента. Без да се правят каквито и да било компромиси относно ефективността на лечението въпреки кратката продължителност.

Проучването, което е направено, се провежда с 2142 мъже с нисък или среден риск за рак на простатата. Те били подложени на новия вид лъчелечение (стериотактична радиотерапия). След експеримента били проследявани в рамките на около 7 години. Приблизително 53% от мъжете имат нисък риск за развитие на заболяването, 32% имат среден риск и само 12% имат висок риск.

Резултатите показват, че при повторение на терапията рискът от заболяване намалява още. Този метод е едновременно безопасен и ефективен за лечение на мъже с нисък и среден риск за развитие на болестта.

Учените все още работят по подобряване на новия вид лечение. То ще улесни терапията на милиони мъже по цял свят.
"Здравна поща"


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД