3D-биопринтер-робот "дебютира" в онкологията в Пловдив

33D-биопринтер-робот "дебютира" в онкологията в ПловдивD-биопринтер вече работи в Катедрата по медицинска биология в Медицинския университет в Пловдив. Иновативната технология е българско изобретение. С помощта на биомастила, живи клетки и биоматериали учените ще могат да изработват тъкани и дори човешки органи. Първоначално 3D-биопринтерът-робот ще се използва за проучванията, насочени към лечението на пациенти с онкологични проблеми и регенеративната медицина.

"На първо време интересът ни е в онкологията с идеята да се принтират тумори на индивидуални пациенти. Те да се характеризират генетично, морфологично и най-вече в перспектива да се проследи отговора на тези тумори към определени медикаменти и така може да се индивидуализира лечението. Технология дава възможност да се провери индивидуалният тумор на всеки пациент и по какъв начин той реагира на медикаментите", сподели проф. д-р Виктория Сарафян, ръководител на катедра "Медицинска биология" пред ТВ Европа.

"Според учените това е крачка към развитието на персонализираната медицина. Най-добри резултати от работата му се очакват в регенеративната медицина и в експерименталните проучвания. И в зависимост от материалите, от мастилата, които се използват, могат да се създадат модели на различни човешки органи", допълни проф. Сарафян.
По думите й в научната литература вече има информация за медицински резултати, които до този момент не са били постигани. Принтират се цели органи, сърца, които работят и които са трансплантирани на хора със сърдечни заболявания, кожа при масивни изгаряния.
"Проектът, с който започваме, е свързан с колоректален карцином, т.е. ние в нашите биомастила ще имаме клетки, които са изолирани от тумори от пациенти", подчерта Йордан Сбирков, асистент в катедра "Медицинска биология" към Пловдивския университет, преминал през обучение за работа с биопринтера във Франция "Идеята на 3D-биопринтирането е в лабораторни условия максимално близко да наподобим това, което имаме в организма", допълни Сбирков. След принтирането клетките се поставят в среда, близка до човешкия организъм, където се самоорганизират и подреждат по начин, по който са подредени в човешкото тяло. Процесът по биопринтиране отнема от 2 до 10 часа в зависимост от индивидуалността на органа, обясниха учените от Пловдив.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД