Ракът "иска" ефективна национална скрининг програма

 Най-голяма е честотата на рака на млечната жлеза при женитеКъсно откриване и висока смъртност от рак е тежката картина на онкологичните заболявания у нас. През 2018 година новите случаи в България са 35 400, като процентно мъжете водят пред жените, обяви директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова пред БНР. Тя е категорична, че причината за високия процент ненавременно диагностицирани и лекувани пациенти е липсата както на програма за контрол над злокачествените заболявания, така и на национална скрининг програма за раковите заболявания. Проф. Валерианова напълно опровергава тезата, че злокачествените заболявания в България намаляват, като изтъкна, че процентът расте, но намалява тяхната регистрация заради административни и нормативни неуредици.
В Международния ден за борба с рака -  4 февруари, световните тенденции показаха нарастване на заболеваемостта от рак.
В световен мащаб новорегистрираните случаи на рак са над 18 милиона
а смъртността от ракови заболявания е над 9 милиона души. Най-голяма е честотата на рака на млечната жлеза при жените и на белите дробове при мъжете.
Проф. Валерианова многократно подчерта, че българското правителство трябва да обърне внимание на високото ниво на заболеваемост и смъртност от злокачествени заболявания. "Девет процента е нарастването на заболеваемостта спрямо 2013 година и 6.3% на починалите от рак", отбеляза тя. "Това, което е хубаво, е, че
имаме 83 849 пациента, които са преживели пет години с диагнозата рак
Голяма част от тях са с рак на гърдата. Този факт се дължи на напредъка в диагностиката и лечението на карцинома. Отчитаме и увеличаване на случаите с рак на женската гърда, които са в начален стадий - първи и втори$.
При рака на маточната шийка нещата обаче не стоят така - при всяка пета жена откритият рак е вече в четвърти стадий. Предимството на профилактиката е, че тя открива рака още преди появата на признаци и симптоми, добавя Здравка Валерианова. Парадоксално за нея е, че
Швейцария днес изгражда национална система за регистрация на рака
много близка до тази, която дълги години работи успешно у нас. "Междувременно във Великобритания и скандинавските страни още през 70-те години на миналия век стартират и не прекъсват популационни скринингови програми за различни видове рак", обяснява проф. Здравка Валерианова. У нас именно липсата на профилактика ни поставя сред европейските страни с най-високи показатели и на заболеваемост, и на смъртност, твърди тя.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД