Ще трябва ли да плащаме и доплащаме няколко пъти за лечение?

Ще трябва ли да плащаме и доплащаме няколко пъти за лечение?Ако изберем модела, при който има децентрализация на НЗОК, няма да има три-четири доплащания за здраве. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита на правата в здравеопазването, съобщи actualno.com.
Кацаров коментира темата предвид двете предложения за развитие на здравната система, представени от здравния министър Кирил Ананиев. Двата варианта, измислени от екипа на Ананиев са следните – пълна демонополизация на НЗОК и равна конкуренция на Касата с частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната здравна вноска на всички граждани или запазване на основната роля на НЗОК и задължително допълнително здравно застраховане.
Но при втория вариант, съгласно представените модели се поема лечение до 700 лева от НЗОК, както и от джоба на пациента (500 лева + 200 лева), а нагоре – до 300 лева, идва на помощ застраховател, където обаче пациентът е внасял вноски (12 лева месечно), като отделно идват и цените на болниците, които могат да си се определят от тях. Получава се така, че всъщност пациентът може да участва с плащане до четири пъти – вноска в НЗОК, лично плащане, плащане на застраховател, конкретно доплащане на болница, ако сметката му за лечение е над 1000 лева. Може би решение ще е да се сключват договори само с болници, които дават определени цени, изказва мнение директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.
Трябва да има период на натрупване, заяви проф. Балтов, визирайки модела, при който частните застрахователи стават директна конкуренция на НЗОК. Става въпрос за едно голямо недоразумение, обяви обаче Светла Несторова, председател на УС на българските застрахователи, според която не говорим за никакво индивидуално натрупване. 12 лева на месеца струват 2 антибиотика или 2 прегледа с някаква манипулация. Когато говорим за допълнително застраховане, става въпрос за разпределение на риска – когато човек е най-болен и уязвим, да не се случва така, че да няма заплащане, заяви Несторова.
По думите на Несторова в системата сега "циркулират" 8 млрд. лева, като половината са от джоба на гражданите. Тя застъпи модела с пълна пазарна конкуренция между НЗОК и частните застрахователи – щяло да се доплаща "малко", а иначе ще трябва пациентът да доплаща три, дори четири пъти.
Проф. Балтов обаче видя по-малък риск при варианта, в който НЗОК си остава водеща – защото щяло да я има хем помощта на касата, хем да даваш 12 лева за застраховка. Плащаш 250-300 лева на година, което ще ти осигури може би едно по-добро здравеопазване, бяха точните думи на Балтов, защото тепърва щяло да има обсъждане и сметки.
Премахнете монопола, дайте ни възможност да избираме, настоя обаче Кацаров. Според него така ще се разбере колко всъщност ще струва дадено лечение. И се съгласи, че сегашната система има дефекти като това да се влезе в болница за изследване, за което няма нужда. Нямало да бъде така, ако си има ясен регламент кое колко струва, а не да действаме с клинични пътеки.
Пред bTV бившият здравен министър Таня Андреева напомни, че и сега има доброволно допълнително здравно застраховане, но то е уредено по застрахователния кодекс.
"Надявам се да има индивидуални партиди, защото в противен случай всички, които и в момента отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лечението на близо още 2 млн. души, ще трябва после да плащаме със задължителните си застраховки лечението на същите тези хора, които не си плащат", коментира Андреева.
Според Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-доброто от предложените два варианта. Тя призова да не се противопоставят двата модела и да не се прави политика от това, а да се обсъждат експертно. Георгиева напомни, че в момента пациентите плащат много повече от 8-процентната здравна вноска.
"Едно е сигурно – трябва да се влеят нови средства в здравеопазването", каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов. По думите му и в двата предложени модела има много недостатъци и най-важни са детайлите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД