Готви се национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грип

Готви се национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грипНаправена е организация да бъдат ваксинирани срещу грип хората над 65-годишна възраст. Програмата за реимубирсиране на ваксините ще влезе в сила от 2019 г. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на кръглата маса "Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания", която се проведе в Народното събрание, съобщава zdrave.net. Преки изпълнители на програмата са общопрактикуващите лекари, РЗИ и неправителствени организации.
"Единствената ефективна форма за предотвратяване на грип е имунизацията, а ваксинопрофилактиката е най-голямото постижение на медицината. В България обаче закупените ваксини са 2,17 до 2,65 ваксини на 100 души, т.е. от два до три пъти е по-ниско имунизационно покритие у нас", подчерта проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Проф. Корсун посочи, че през последния грипен сезон 49% отт заболелите са били деца на възраст 5-14 г., а 42% от болните са били над 65-годишна възраст. Най-рядко от грип са били засегнати децата под четиригодишна възраст, но при тях се отчитат други вируси, допълни тя.
Проф. Корсун допълни, че очакваните грипни щамове тази година са "Сингапур", "Пукет", "Мичиган" и "Колорадо".
По думите на зам.-председателя на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов общо от респираторни заболявания и грип у нас годишно се разболяват около 1.4-1.6 млн. души. Това са между 10-30% от случаите на временна нетрудоспособност и представлява голям проблем пред българската икономика, подчерта той.
"Пет грипни пандемии  е преживяло човечеството за последните 100 години. Ежегодните грипни пандемии продължават да са общественоопасни. От 250 000 до 500 000 са смъртните случаи годишно в света, а около 40 000 умират преждевременно, като това са предимно хора над 65-годишна възраст или страдащи от хронични заболявания. Целта на СЗО от 2010 г. насам е 75% от тези хора да бъдат имунизирани", каза д-р Наталия Спиридонова, главен експерт в дирекция "Здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.
Тя допълни, че в България средната заболеваемост от грип е 300 на 10 000 души, т.е. 250-300 000 души се разболяват в периода на епидемичния подем.
За кратък срок фармацевтичните компании могат да произведат 2 млрд. дози противогрипна ваксина, каза д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ). Той припомни, че за последното десетилетие 53-те държави членки на европейския регион на СЗО са направили значителни инвестиции в готовността да се справят с потенциални пандемии. Въпреки това грипът остава заплаха за човечеството, причинявайки всяка година стотици хиляди заболявания и смъртни случаи, вследствие на мутациите на грипните вируси и появата на нови щамове.
Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от въвеждане на националната програма с цел достигане на ваксинален обхват, гарантиране на ефективна комуникация с отговорните за провеждането й лица, организиране на информационна кампании с цел повишаване на ваксиналния обхват на населението.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД