Ендокринните заболявания са с комплексно влияние

Родителите да наблюдават децата си от най-ранна възраст, препоръчва д-р Миглена ТОМОВА, ендокринолог в МЦ "Света Анна-2"

 
-р Миглена Томова, ендокринолог в МЦ "Света Анна-2"Ендокринологията е медицинска специалност, която изучава жлезите с вътрешна секреция, тяхната функция, заболяванията, свързани с тях и методите за диагностика и лечение. Ендокринната система е "диригентът " на всички процеси в нашето тяло. Контролира и координира процесите, свързани с производство и разпространение (чрез кръвта) на хормоните, отговорни за растежа, теглото, сексуалната функция, метаболизма, състоянието на костната система, артериално налягане и нервно-психичния баланс, разказа за "Здравна поща" д-р Миглена Томова, ендокринолог в МЦ "Света Анна-2".
Диагностиката на заболявания на ендокринната система се извършва задължително от ендокринолог, който провежда изследване и интерпретация на хормоналния фон - жлезите, отговарящи за производството на хормони. За възстановяването на хормоналния баланс и метаболитните процеси, ендокринологът предписва възможно най-ефективното и подходящо лечение. За съжаление някой от болестите на ендокринната система са хронични и не могат да бъдат окончателно излекувани. Необходим е редовен контрол и корекция в терапията, за да се подобри качеството на живот при пациента. Когато ендокринната система на човек не работи, той не е здрав!
Ендокринните заболявания са с комплексно влияние върху много органи и системи в тялото. Затова д-р Томова силно препоръчва родителите да наблюдават децата си от най-ранна възраст. Вниманието им трябва да се насочи предимно към нервно-психическото развитие на детето, промяната в теглото с настъпване на пубертета. Например при вроден проблем с щитовидната жлеза ще настъпи изоставане в развитието, говора, прохождането и др. Добрата новина е, че в България повече от 20 години се извършва измерване на TSH (тироидостимулиращ хормон), който се произвежда от хипофизата. Това изследване се прави още в родилното и ако има отклонение, лечението започва отрано, уточнява ендокринологът.
Сред най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза, които се лекуват с помощта на ендокринолог, са възпалението на щитовидната жлеза, известно като тиреодит, хипофункцията на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, хиперфункцията на щитовидната жлеза - хипертиреоидизъм, възлите на щитовидната жлеза и струма, на която у нас традиционно казваме гуша.
Напоследък едва ли не стана модно млади жени да си правят хормонални изследвания на своя глава, заради проблеми с теглото, кожата и др. Но това не е редно, категорична е д-р Томова. Причините някои хормони да не са в норма може да бъдат най-разнообразни и оценени само от опитен специалист. Все пак има симптоми, при които е добре да се обърнем към ендокринолог и да бъдат направени изследвания. Симптомите, които могат да подскажат хормонални проблеми при жени в детеродна възраст са отклоненията в менструалния цикъл, засилено окосмяване, когато се появи на необичайни места, покачване или драстично намаляване на теглото. Д-р Томова казва, че при мъжете един от симптомите е затлъстяване, импотентност, без придружаващи сърдечни смущения.
Захарният диабет се превръща в бич на нашето време. Високата кръвна захар в кръвта или урината е повод да се посети лекар. Други симптоми може да са слабо изразени, докато не се развият усложнения. Основните симптоми на диабет са: жажда, сухота в устата, често и обилно уриниране, сърбеж на кожата или в областта на гениталиите, загуба на апетит или обратното - "вълчи глад", заздравяването на рани протича бавно, както и появата на парадонтоза. Втори тип диабет може да протича безсимптомно, лицето да не знае за наличието на болестта, докато не се проведат изследвания.
При всички случаи самоназначаването на кръвни хормонални изследвания не е удачно. Важно е да са по съвет на специалист, защото в различните фази на цикъла половите хормони имат различни норми и ако бъдат назначени в неподходящо време, резултатите няма да бъдат коректни.
За навременно и успешно лечение на ендокринните заболявания д-р Миглена Томова съветва да се даде приоритет на редовните профилактични прегледи.
"Здравна поща", Диляна ДИМИТРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД