Спасиха живота на пациент с епилептични гърчове заради инфекция на мозъчната обвивка

Спасиха живота на пациент с епилептични гърчове заради инфекция на мозъчната обвивка59-годишен мъж от Северна България беше опериран по спешност от УНГ-специалисти на Болница "Тракия" под ръководството на доц. д-р Петър Руев, д.м. Пациентът е страдал от възпаление на средното ухо, довело до тежка инфекция на мозъчната обвивка, в резултат на което мъжът започва да развива поредица от епилептични гърчове. Въпреки проведеното консервативно лечение със широкоспектърни антибиотици в предходното болнично заведение, състоянието на пациента не се е повлияло и затова е насочен към старозагорската болница.
Диагнозата е била установена след обстойно изследване със скенер на пирамиди и главен мозък от д-р Николай Назлъмов, преглед и консултации с болничния инфекционист д-р Валентина Цанева и завеждащия неврологично отделение д-р Стоян Лекушев. Имаше опасност от разпространение на заболяването и развитие на гноен менингит, който е животозастрашаващо състояние. Затова предприехме незабавна операция още в деня, в който пациентът беше приет, като извършихме широка мастоидектомия с експлорация на средна черепна ямка, т.е. инспекция на мястото, където инфекцията на средното ухо беше преминала към мозъчната обвивка, поснява УНГ специалистът.
Широкото отваряне на мастоидния израстък в най-задната част на средното ухо е позволило да бъдат почистени клетките, засегнати от възпалителния процес и така инфекцията да бъде овладяна. Операцията, заедно с продължаващата антибиотична терапия и съответната антиепилептична терапия, е довела до излекуване на болния в рамките на няколко дни.
Тези състояния са показател за нивото на здравеопазването в страната, защото колкото е по-високо това ниво, толкова по-рядко се регистрират подобни случаи, посочва доц. Руев. Ако пациентите се диагностицират и лекуват навреме и адекватно, по принцип не се стига до подобни усложнения.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД