Клиника "Трошев" и сдружение "Диабет" стартират кампания за превенция на очни усложнения от диабет

Клиника "Трошев" и сдружение "Диабет" стартират кампания за превенция на очни усложнения от диабет Здравно-образователна беседа на тема "Превенция на очни усложнения от диабет. Последиците от диабета върху очите - диагностика и съвременни методи на лечение", със специалното участие на д-р Станимир Трошев даде началото на кампания, посветена на превенцията на очни усложнения от диабет в Стара Загора. Кампанията стартира на 8 юни, осъществява се в партньорство със Сдружение "Диабет"-Стара Загора и ще бъде съпроводена с профилактични прегледи.
Диабетната ретинопатия засяга над една трета от хората, страдащи от диабет, и е една от водещите причини за загуба на зрение в работоспособна възраст. В глобален мащаб все повече хора страдат от диабет и съответно пациентите с диабетна ретинопатия се увеличават. Необходими са навременни ефективни действия, за да бъде редуциран рискът от очни усложнения при диабет. Едно по първоначалните действия, които всеки пациент трябва да предприеме, когато му бъде поставена диагноза "диабет", е да се погрижи за очите си, като си направи скрининг за диабетна ретинопатия. А една от основните задачи на очните медицинските специалисти е да придружат пациентите, страдащи от диабет, в грижата за очите им, като им дадат ясни насоки за необходимите бъдещи изследвания, тяхната честота и ги придружат по време на тяхното индивидуално лечение с предоставяне на съвременна специализирана медицинска помощ.
Изключително важно е хората, страдащи от диабет, да не пропускат рутинния очен преглед за диабетна ретинопатия и други очни усложнения от диабет. Понякога, промените в очите, причинени от диабета, настъпват безсимптомно и редовните прегледи са основното средство за установяването им и превенцията от настъпване на тежки усложнения и загуба на зрение. Затова е препоръчително пациент, страдащ от диабет, да посещава очен лекар поне веднъж годишно. За съжаление, не всеки български пациент, страдащ от диабет, се насърчава и му се предоставя възможност да направи специализиран очен преглед в точния момент. Много често личните лекари, поставени пред лимитите и ограниченията на Национална здравноосигурителна каса, отказват да предоставят направление и да насочат пациент за рутинен профилактичен преглед.
Точно в този контекст Сдружение "Диабет" и очна клиника "Трошев"-Стара Загора обединяват усилията си, за да окажат навременна подкрепа в борбата с очните усложнения от диабет, осъществявайки превенция посредством профилактични прегледи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД