Близо 100 млн. лв. дефицит заради скъпоструващи лекарства очаква НЗОК

Близо 100 млн. лв. дефицит заради скъпоструващи лекарства очаква НЗОКБлизо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това каза д-р Галя Кондева, директор Дирекция "Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на семинар във Велинград за новите моменти в Националния рамков договор за тази година, съобщи БНР.
"Ръстът в разходите в бюджета на Здравната каса е за скъпоструващи медикаменти, сред които са тези за хепатит С и за злокачествени заболявания", посочи д-р Галя Кондева, цитирана от БГНЕС. "Дефицитът, който очакваме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на разрешение за употреба, е между 80 и 100 милиона лева". 33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас. 1100 са тези с хепатит С. От тази година Фондът заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за така наречената "таргетна терапия" и само 25% за стандартната терапия в онкологията. Затова се прилага строг контрол. "Тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, но това е една много скъпа терапия и не можем на този етап да я ограничим, въпреки че работим усилено в посока на създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент. Всички тези терапии са свързани с наличието на определени генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подходящата за него", уточни Кондева. Касата заплаща и 282 милиона лева за онколекарства в болничната помощ извън стойността на клиничната пътека.
1714 лекарства заплаща Касата към 1 януари 2018 г., от тях 452 скъпо струващи, каза Галя Кондева. Тя отбеляза, че 505 лекарствени продукта подлежат на договаряне на отстъпки, като прогнозната стойност от договорените отстъпки за тази година е в размера на 172 250 058 лева. Медицинските изделия, които се покриват от Касата, са 3 693 от 1 април 2018 г., като от тях 590 - в извънболничната помощ. Общият брой на аптеките със сключени договори с НЗОК и РЗОК към 31 декември 2017 г. са 2469, със 180 от които договорите са прекратени. Комисията за извършване на експертиза е одобрила лечението на 13 913 души, на 101 е отказано, а за 847 е отложено, поради липса на необходимите документи.
Галя Кондева посочи, че сред новите моменти в НДР са възможността пациентите да могат да получават скъпоструващите лекарства от всяка аптека в страната, а не както е било до момента само от тези посочени от общопрактикуващите лекари. "Тоест освободихме достъпът и възможността на пациента да си вземе лекарството, от където иска – с цел подобряване на достъпа", уточни тя. По думите й в бюджета на Касата тази година са заложени 718 милиона лева за лекарствени продукти за домашно лечение и 282 милиона лева за злокачествени заболявания. "Наблюдава се увеличение на процента на лекарствата, които се заплащат за домашно лечение", отчете Кондева. По думите й 40 лечебни заведения имат договор за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, предаде Фокус. "Обсъждаме идеята за заплащане на резултат, тоест заплащането от страна на касата да е обвързано с получаването на конкретен резултат по отношение на терапевтичния ефект за пациента", отбеляза тя. "Това няма как да стане днес, защото е обвързано с някои нормативни промени, но това не пречи на компаниите да ни дадат такива предложения. Имаме вече една две компании, които са направили подобни предложения, обсъждаме ги и сме пред сключване на анекс", допълни Галя Кондева.
"Здравна поща", източник Actualno.com

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД