Мая Манолова отчете рекорден брой жалби срещу здравната система

 Мая Манолова отчете рекорден брой жалби срещу здравната системаРекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът Мая Манолова тази година, съобщава Actualno.com. Проблеми с достъпа до медицинска помощ и достъпа до лекарства поради техните цени са сред основните оплаквания на гражданите. Жалби са подали и медицински сестри, лекари, както и директори на болници заради новите здравни политики, които по думите им ги ощетяват.
Данните бяха изнесени по време на дискусия за проблемите в сектора, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Тя напомни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати пари за заплати за болниците в Ловеч и Враца.
"Но същата е ситуацията в още - по моя информация - 15 болнични заведения. Част от тях са подали жалби пред Главната инспекция по труда - става дума за 12 лечебни заведения - поради факта, че заведенията са в състояние на фактическа несъстоятелност и заради искане на персонала да бъде започната съответна процедура пред съда заради неплатени заплати", каза Манолова, цитирана от Дарик. Тя призова здравния министър да отдели необходимите средства и за останалите болници, които са в тежко финансово състояние.
"Най-добре е също така и Здравната каса да се организира с изплащането на 150-те милиона лева надлимитна дейност, която е изработена от болничните заведения през последните няколко години", каза още общественият защитник. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев формулира три конкретни искания, които омбудсманът да изпрати до депутатите – остойностяване на труда на лекарите и сестрите, преработване на здравната карта и отпадане на лимитите в здравеопазването. В заключение д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пък поиска отмяна на забраната за приватизация на болници.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД