Инсекти, тревни полени и "лошо" слънце атакуват кожата през пролетта

Инсекти, тревни полени и "лошо" слънце атакуват кожата през пролеттаПролетното слънце провокира редица здравословни проблеми по кожата. Фотодерматити, атаки на инсекти и тревни полени зачестяват силно в началото на пролетта, казва д-р Милена Неделчева от Стара Загора, специалист кожни и венерически болести, медицинска козметика. По това време на годината в кабинета на кожния експерт зачестяват пациенти с инсектни дерматити - възпаление на кожата от полазвания и тежки ухапвания от инсекти. Нормално е, коментира д-р Неделчева, започваме да ходим по-интензивно в планината, правим разходки из природата, по-разсъблечени сме.
За съжаление, сме свидетели и на тежки случаи. През пролетта започват и ухапванията от кърлежи. Много трябва да се внимава, след всеки излет е задължително добре да проверявате тялото си, да вземате предпазни мерки. Най-добре е предварително да сме се защитили с репиленти, с каквито пазарът изобилства. Друго - колкото се може по-малко да са откритите части от телата ни. Ние сме ендемичен район за лаймска болест, марсилска треска, ку-треска. Усложненията след ухапване от кърлеж се срещат често и трябва да сме внимателни за здравето си, казва д-р Неделчева.
По това време на годината обичайно се обострят и различни състояния от тревни полени. След зимата човешкият организъм е обичайно отслабен, поради намаления прием на витаминозни продукти и тялото ни е по-слабо и уязвимо към такива нокси. Алергия може да се появи внезапно, след като никога не сме били чувствителни към дадено растение, след състояние на дълги години добро здраве.
Пролетното слънце не е най-добрият приятел на кожата, причинява тъмни петна, пигментации, фотодерматитити, кожни възпаления от различен характер. Хората често определят фотодерматитите като "слънчева алергия“, но в слънчевата светлина не присъства алергичен компонент. Токсично или алергенно действие на слънцето се проявява при контакта на слънчевите (ултравиолетови) лъчи с вещества върху кожата (екзогенен фотодерматит) или вътре в нея (ендогенен фотодерматит). Симптомите на фотодерматите се проявяват във вид на зачервяване, сърбеж и лющене на кожата, мехури, след излагане на слънце. Обикновено обриви се появяват по лицето, понякога върху тялото, много рядко - върху ръцете и краката. Като най-ярък пример за екзогенна форма може да се посочи така нареченият ливаден дерматит. През пролетта и лятото, по време на цъфтежа, много полски растения отделят специални вещества - фурокумарини, които полепват върху кожата. Ако едновременно с това е налице и слънчево греене, при някои хора може да се появят зачервявания и мехури (везикули и пустули). Обривите са съпроводени със силен сърбеж. По-късно в засегнатите кожни участъци остава продължителна пигментация. При допир с определено диворастящо растение може да се стигне до тежък булозен дерматит. Булозният дерматит е остра възпалителна кожна болест, при която на фона на зачервяване се появяват големи блистери с диаметър повече от 5 мм или малки везикули с диаметър до 5 мм с ясен или мътен състав. А фотодерматит може да възникне и ако преди излагане на слънце, чувствителен към него човек се е мазал с крем или мехлем, или дори само е използвал парфюм или дезодорант. Веществата в състава на различни козметични и парфюмерийни средства могат да реагират с ултравиолетовите лъчи и да причинят алергични реакции.
Лечението на фотодерматити обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици. В случай, че не се лекуват, при рецидиви може да се появят екземи.
Най-добрата борба с ноксите, които причиняват различни кожни проблеми през пролетта, е профилактиката. Срещу инсектите защитата е с репеленти, закриване на тялото с връхни дрехи, повишено внимание. Фотодерматитите се плашат от фотопротектори с високофакторна защита - 50+ при по-светла кожа, 30+ при по-мургави хора. Относно тревните полени препоръката на експертите е да не се късат цветя безразборно, защото не можем да знаем какво ще ни причинят.
Ако все пак забележим проблем по кожата си, най-добрата реакция е посещение при лекар дерматолог. Консултацията със специалист ще ни спести кожни болести, които по традиция са коварни заболявания. Самолечение не се препоръчва и не е възможно, води до влошаване, категорична е д-р Неделчева.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД