Обикновено острите респираторни заболявания продължават няколко дни и преминават без сериозни усложнения

Обикновено острите респираторни заболявания продължават няколко дни и преминават без сериозни усложненияПриемът на имуностимулиращи средства, поставянето на противогрипна ваксина, правилното хранене и закалителните процедури са важни за доброто състояние на имунната система, казва още д-р Антоанета БАЧОВСКА, специалист УНГ
Острите респираторни заболявания (ОРЗ) са най-разпространените заболявания при хората, тъй като дихателните пътища са първата бариера за вредните агенти на околната среда - прахови частици, дразнещи вещества, вируси и бактерии.
Около 70-80% от острите заболявания на горните дихателни пътища - ГДП (нос, околоносни кухини, фаринкс, ларинкс и трахея), се дължат на атака от вирусни причинители. Най-често, това са рино- и аденовируси, парагрипни и грипни вируси, както и вирусът на Ебщайн-Бар. Най-атакуваната възрастова група са децата до 6-годишна възраст, казва д-р Антоанета Бачовска, специалист УНГ.
Контактът с големи групи хора (детско заведение, училище, трудов колектив), снижен имунен отговор, нерационално хранене, хронични заболявания и самолечение, са предразполагащи към боледуване фактори. След "преборване" с ОРЗ, обикновено се създава краткотраен имунитет, което е предпоставка за високата честота на заболяването.
Острите вирусни инфекции на ГДП започват след кратък инкубационен период. Симптомите - повишена температура, втрисане, запушен нос, парене и болки в гърлото, обща отпадналост и безапетитие, а често и кашлица, са сходни при различните вируси. Конкретният причинител трудно може да се определи с клиничен преглед, но има възможност някои от вирусните агенти да бъдат подложени на специфични вирусологични изследвания в специализирани лаборатории, уточнява д-р Бачаковска.
По-характерно е протичането на грипната инфекция - остро начало с внезапно втрисане и покачване на телесната температура до 38ºС-40ºС, главоболие и болки по цялото тяло, придружени от силна отпадналост, зачервяване на очите, ускорен пулс и интоксикация.
Обикновено ОРЗ продължават няколко дни и преминават без сериозни усложнения. Прилагат се средства за понижаване на температурата, за облекчаване дишането през носа и кашлицата, противовирусни препарати и витамини. Антибиотиците не повлияват вирусния причинител. Не е желателно, а в много случаи неблагоприятно за оздравителния процес, е включването на антибиотичен препарат в ранните фази на заболяването, коментира специалистът.
В някои случаи, след остра вирусно заболяване  на ГДП и последваща бактериална инфекция,  могат да настъпят сериозни усложнения - възпаление на средното ухо (отит), гноен тонзилит, остър ексудативен синуит, възпаление и оток на ларинкса. Възможни са усложнения от страна на долните дихателни пътища, дължащи се на суперпониране на бактериални инфекции.
Острото възпаление на средното ухо се характеризира със заглъхване и болка, чувство за пълнота и шум в ухото.
Особено тежко протичат отитите, причинени от грипен вирус, при които освен гореизброените симптоми, може да се наблюдава също кървене и силно намаляване на слуха.
Острият гноен тонзилит протича със силни болки в гърлото, затруднено преглъщане, увеличени и болезнени шийни лимфни възли и продължителен фебрилитет (температура над 38ºС).
Острото възпаление на околоносните кухини (синуит), се проявява с главоболие, затруднено носово дишане, секрети от носа, а понякога и отслабнало обоняние.
При възпаление на ларинкса (ларингит), гласът е променен до напълно липсващ, болният е със суха дразнеща кашлица, усещане за чуждо тяло в гърлото, а понякога и задух.
Всички тези състояния изискват преглед от специалист и започване на навременно лечение. Правилната оценка от лекуващия лекар, относно състоянието на всеки пациент, адекватното лечение и активното наблюдение, са основните фактори за оптималния изход от заболяването. В домашния режим важно условие е осигуряването на достатъчно течности, рационално хранене и чист въздух, съветва д-р Антоанета Бачовска. Според нея, е добре да се погрижим за защитата на имунитета си преди пиковия сезон на ОРЗ. За да се предпазим от вирусни атаки, трябва да ограничим контактите си с болни от ОВИ, да спазваме добра лична хигиена и редовно да измиваме ръцете си. От значение е честото проветряване на помещенията и избягването на ползването на общи предмети.
Д-р Антоанета Бачовска е категорична, че приемът на имуностимулиращи средства и поставянето на противогрипна ваксина, правилното хранене и закалителните процедури са от изключително значение за доброто състояние на имунната ни система.
"Здравна поща", Диляна ДИМИТРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД