Министър Ананиев: Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки

Министър Ананиев: Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверкиПо отношение на белоградчишката болница, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че ще бъде направена проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания. "Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки", заяви пред журналисти той, като обясни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.
Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения. "Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла", уточни още Кирил Ананиев.
"По една специална наредба, ние можем да подпомагаме за определен тип дейност общинските болници със сумата от 6 млн.лв., в контекста обаче на преструктурирането на самите лечебни заведения.", конкретизира министърът на здравеопазването.
Относно медицинските стандарти, Ананиев подчерта, че в някои от тях има изисквания, неотговарящи на актуалното състояние на системата. Ето защо всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за НРД.  
По отношение броят на медицински сестри в страната, министърът заяви: "Това, което можем да направим, е да предложим на МОН да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи". Въпросът за повишаване заплатите на медицинските сестри не е само от компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците, стана ясно още от думите на министъра. Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД