Бум на алергиите през есенно-зимен сезон

За влиянието на климата върху алергичните заболявания, разговаряме с д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, специалист-алерголог

Бум на алергиите през есенно-зимен сезонЗимата е сезон, който се свързва с увеличаване на заболяванията на горните дихателни пътища. Това е времето на по-чести катари, които са причина много пациенти да търсят лекарска помощ. Това е и времето, през което нерядко се обострят хроничните инфекции на горните дихателни пътища. Дали обаче сезонът и оплакванията на болните изискват да се мисли за респираторни инфекция или за алергия? Има ли връзка на рецидивиращи оплаквания от страна на дихателните пътища няколко поредни сезони, мислим ли за наличието на алергичен проблем? Рядко.
През есенно-зимния сезон се повишава влагата и се влошава състоянието на хората, които имат проблеми с горнодихателните пътища. През есента се бележи покачване на един често срещан алерген, който не е добре познат на широката практика – плесените, каза д-р Галина Вълчанова, специалист-алерголог в МЦ „Сано“-Стара Загора
В страни с умерен климат хора, чувствителни към плесен, засилват симптомите си след застудяване, защото студът убива всички растения, но щади плесените. Спорите им се носят от вятъра и така проникват в домовете и се установяват във влажни места и домашни растения. Трудно е да се отървем от тях, ако не намалим влагата. Плесените са алерген, който причинява алергични заболявания на горните и на долните дихателни пътища.Основните прояви са от ринит /кихане, сърбеж в носна и очна лигавица, секреция/ до прояви на астма/ кашлица, задух, свиркащо дишане/.
В нашата страна най-разпространени са плесените „кладоспориум“ и „алтернария” Това са вид плесен, често срещана от ранна пролет до късна есен. Пациенти с проблеми на дихателните пътища и наличието на атопичен терен са предразположени за алергични прояви. Различните остри вирусни заболявания са друг предразполагащ фактор за обостряне на съществуващи вече проблеми с горнодихателните пътища.
Студът е фактор за обостряне и на оплакванията от страна на кожата.
Увеличава се приемът на лекарства, което води до редица алергични обриви и реакции, През този сезон употребата на антибиотици, болкоуспокояващи, витамини от групата на витамин Б комплекс води до чести алергични реакции, които налагат посещение в алергологичен кабинет. Обострят се оплакванията на пациентите с атопичен дерматит , поради изсушаване на кожата от студа и вятъра. Увеличават се оплакванията от наличието на петна по откритите части на тялото изложени на вятър и температура под 4 градуса, т.н. студова алергия. Резките температурни промени от топло на студено влошават оплакванията от страна на кожата и дихателни пътища, обяснява д-р Вълчанова.
Така че не е правилно да се мисли, че зимата е сезон, в който си почиваме от алергии. Това е време, което налага използването на специална козметика за кожата, и профилактика на заболяването на пациенти с атопичен терен от остри респираторни заболявания.
Възраст за проявата на алергиите няма, всеки може да носи гена им, но дали ще го развие, зависи от околната среда, от начина му на живот, от стреса, от работата, от вирусни и бактериални инфекции.
Пациенти, които нямат никаква нагласа за алергия, също могат да я развият от въздействието на факторите на околната среда и е добре да се обърнат към специалист навреме.. Добре е да се насочи към алерголог, за да се вземат мерки и проблемът да бъде предотвратен. Най-ефикасният метод за лечение на алергиите, който атакува причините на заболяването, е имунотерапията. Прави се имунизация срещу алергена, към който е чувствителен пациентът. Така се създава имунитет, благодарение на който пациентът остава свободен от проявите на болестта десетки години. Алергенната имунотерапия се извършва след предварителни изследване на пациентите с кожно-алергични тестове.
С гордост мога да кажа че този метод се прилага в България от много години и има няколко десетки хиляди души, на които е приложена тази терапия.
Колкото по рано започне лечението, толкова ефектът е по-добър.
Диляна ДИМИТРОВА, "Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД