243 се изследваха по време на Европейската седмица за тестване за хепатит B, C и ХИВ

Навременното диагностициране на вирусния хепатит е от ключово значение

243 се изследваха по време на Европейската седмица за тестване за хепатит B, C и ХИВ243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ, която се отбеляза в София между 17 и 24 ноември 2017 г. от Сдружение "ХепАктив" и Сдружение "Здраве без граници".
Тази година в България тя премина  под мотото "Върни лентата. Спомни си. Тествай се" и беше насочена към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
"По време на кампанията отчетохме засилена посещаемост в центъра ни, като общо 243 души се изследваха за вирусни хепатити и ХИВ. Интересно е да отбележим, че 40% от тях са от поколението, към което адресирахме и нашето послание – да се изследват, дори и при липсата на симптоми, като общо 6 души дадоха  положителен проба за хепатит В или С. Всеки един от тях вече е насочен към специализирана клиника за потвърждение на диагнозата и провеждане на лечение. Това доказва не само необходимостта от профилактика, но и ползата от навременното откриване и лечение на хепатита. Не е задължително човек да има рисково поведение, за да бъде заразен с вируса на хепатит С. Много често причината е например кръвопреливане преди 25 г. Ето защо желанието ни е да мотивираме колкото се може повече хора да се изследват, без да чакат появата на оплаквания", споделя Силвана Лесидренска, председател на сдружение "ХепАктив"
"Център за сексуално здраве" на ул. "Цар Самуил" 111 в гр. София предлага целогодишно безплатни и анонимни изследвания за хепатит С и ХИВ, като резултатите биват готови само за 15 минути.
На 1 декември ще отбележим Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, което е още един повод хората да посетят центъра и да се изследват.
Лице за контакт:
Силвана Лесидренска, Сдружение ХепАктив
0988 722 988
www.hepactive.org
Хепатит С е вирус, който се предава основно по кръвен път (кръвопреливане, медицински манипулации, зъболечение и др.) и може да увреди сериозно черния дроб, ако не се излекува навреме. Той е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД