Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

Един от всеки трийсет души, родени между 1945-1965 г., е носител на вируса на хепатит С

Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВЗа поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ноември 2017 г. Информационната кампания "Върни лентата. Спомни си. Тествай се" е насочена специално към хората, родени между             1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
Защо поколението baby boomers трябва да се изследва за хепатит С?
Много от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80 -те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации
До 1992 г. дарената кръв не е била изследвана за хепатит С
Вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години
В рамките на инициативата, организаторите Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници ще предоставят безплатни изследвания за хепатит В, С и ХИВ, като резултатите биват готови за 15 минути. Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни. Не е нужно предварително записване.
Лице за контакт: Силвана Лесидренска, Сдружение Хепактив
Адрес: „Център за сексуално здраве“  на ул.  „Цар Самуил“ 111, гр. София
Удълженото работно време е публикувано на: www.hepactive.org
Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000.  В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД