Само 6649 души без здравни вноски са приели болниците у нас от 1 януари до 30 септември 2017 г.

Само 6649 души без здравни вноски са приели болниците у нас от 1 януари до 30 септември 2017 г.Само 6649 души без здравни вноски са приели болниците у нас за времето от 1 януари до 30 септември тази година. Това означава, че само толкова пациенти са били лекувани за сметка на самите лечебни заведения. Това е струвало на болниците общо малко над 3.6 млн. лв. За сравнение - здравната каса плаща около 2 млн. хоспитализации годишно, а бюджетът й за болнична помощ е над 1.4 млрд. лв. за тази година.
Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са между 400 000 и почти 1.4 млн. души, като цифрата варира според това дали са включени и хората, които от години са в чужбина. Очаквано най-много приети неосигурени са обявени в София-град - 882-ма души, следват Пловдив със 762-ма и Бургас с 643-ма. Впечатление правят ниският брой неосигурени във Варна - 248 лекувани, и високият в сравнително по-малката област Хасково - 493 (основно поети от обществените болници в Хасково и Харманли). В Сливен, където има голямо ромско население, лекуваните неосигурени са едва 58, съобщава в. "Сега". Данните за лечението на неосигурени са от здравната каса и не е ясно дали обхващат 100% от болниците. Те бяха поискани за справка от надзорния съвет на НЗОК, а подаването им от клиниките към районните каси е доброволно. Десетки болници са посочили, че са лекували за своя сметка 0 неосигурени, но не е ясно дали това означава, че просто не са приемали хора без вноски или не са подали информация към НЗОК. В справката обаче присъстват с данни огромната част от държавните областни и университетски болници и част от големите частни лечебни заведения, а повечето от клиниките, които не са отчели неосигурени, са частни, малки специализирани болници, болници за рехабилитация или медицински центрове, т.е. дори ненапълно точни, данните са достатъчно представителни. Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, която е и най-голямата болница у нас - 396 души за 9 месеца, които са стрували над 114 хиляди лева на лечебното заведение. По няколко десетки неосигурени са приели и обществените болници "Пловдив", "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", между 10 и 20 са хората без вноски в общинските болници в Първомай, Асеновград и Раковски. Неосигурени са приели и няколко частни болници, включително АГ клиниката "Селена", която е отчела 60 неосигурени жени. Големите частни университетски болници в града - "Пълмед" и "Каспела", са с нула отчетени неосигурени.
По същия начин в Плевен държавната университетска болница "Георги Странски" е лекувала 308 неосигурени, което й е струвало почти 162 000 лв. Между 2-ма и 51 души без вноски са лежали и в общинските болници наоколо, но при всички частни болници в областта данните са нула. В София отново първенци по приети неосигурени са държавните болници. "Пирогов" е приел 262-ма души без осигуровки, а лечението им е струвало 276 000 лв. В ИСУЛ са лекували 146 души, което е струвало 152 000 лв. Във ВМА са приети 132-ма, в Окръжна болница - 105. От "Пирогов" наскоро обявиха, че годишно през болницата минават 10 000 неосигурени. Разликата с данните от касата е в това, че само 262 пациенти са хоспитализирани за сметка на спешния институт. Останалите са минали през спешните кабинети, но не са приети за лечение, за което плаща здравното министерство, или са хоспитализирани, но са платили дължимите си вноски, докато са лежали в болницата. От частните болници в столицата "Токуда" е декларирала 20 души, ортопедичната "Витоша" - 4, а за останалите обаче данните са нула. В Бургас частните болници приемат повече неосигурени - 171 души са декларирали от "Дева Мария" и 97 от "Бургасмед". 280 души без вноски са лекувани в държавната областна болница.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД