София има нужда от поне 60 спешни екипа, едва ги докарват до 20

София има нужда от поне 60 спешни екипа, едва ги докарват до 20На всеки три минути и половина има сигнали към екип на Бърза помощ в София, повечето от които спешни. Това заяви директорът на Бърза помощ д-р Георги Гелев в ефира на БНТ. Той влезе в спор с журналистката от националната телевизия Мира Добрева, която публично разказа за случай на припаднала млада жена, при който според нея спешният екип се е забавил 50 минути.
Д-р Гелев каза, че в разказа на Добрева има "малко истина, малко полуистина и няколко откровени лъжи".
Разминавания между двамата имаше за часа на подаване на сигнала към спешна помощ, времето на пристигане на линейката, като и за деня, в който е станал инцидентът. На практика от момента на диктуване на адреса да дойдеш за шест минути е постижение. Друг е въпросът, че няма на кого да диктуваш – това е големия проблем пред бърза помощ, заяви той. Д-р Гелев обясни, че в момента на инцидента, който описва Добрева, за период от един час е имало 18 повиквания към Спешна помощ, десет от които с код "червено“.
Той разясни, че нужни за населението на София са поне 60 екипа. Едва ги докарваме до 20, таванът ни е ни е до 25 екипа. Това е най-доброто ни постижение, посочи той. Директорът на Спешна помощ даде за пример ситуация от вчера, при която за време от 10 минути са се случили три катастрофи. Изпратени са десет линейки и на практика за територията на целия град в този момент са останали едва осем екипа.
Той увери, че в момента няма проблем с финансирането на спешна помощ и изтъкна, че проблемите са породени от липсата на достатъчно кадри. В тази връзка Гелев даде и подробности за заплащането на спешните медици, като съобщи, че възнаграждението на начинаещ лекар е 1350 лв., а на медик с две специалности -  1800 лева, като отделно са добавките за клас и от ДМС. Основният проблем обаче според него за липсата на кадри не са заплатите, а лошите условия на работа и отношението към лекарите от Бърза помощ. Ако дълги години парите бяха номер едно, нещата вече се обръщат. Младите колеги казват - специализация, отношение на обществото. Не знаеш дали ще те посрещнат със сатъра или с усмивка, заяви той.
На няколко пъти директорът на Бърза помощ апострофира журналистиката за мнението й в поста й за конкретния случай, че спешните медици са "нечовеци", като коментира, че с подобни твърдения се създава лошо отношение към лекарите. В много случаи сте нечовеци. Бездушието ви плаши хората, заяви в отговор тя. Мира Добрева беше категорична, че не лъже и че е мълчала достатъчно дълго за други случаи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД