БЛС иска обвързване на потребителската такса с минималната заплата

БЛС иска обвързване на потребителската такса с минималната заплатаПотребителската такса за посещение на лекар трябва да е обвързана с минималната работна заплата. Тя е основен измерител във всички сектори на нашия живот и Министерски съвет трябва да вземе решение за размера на сумата. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Български лекарски съюз. Тя коментира искането на лекарите.
Това е потребителска такса, идеята на която е да регулира потока от ненужните посещения при лекар и да поеме административните разходи.
Защото това, което заплаща Касата, е медицинска дейност. Потребителската такса поема това, което представлява административната дейност. В Закона за здравното осигуряване се казва, че се плаща потребителска такса и точно там е уточнено каква е функцията на потребителската такса“, посочи тя. И обясни, че потребителската такса не означава такса за преглед, защото самият той е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. "Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението, допълни тя.
От БЛС настояват таксата да е обвързана с минималната работна заплата, така както е било през 2012 г. Оттам нататък, дали тя ще бъде 1%, дали ще бъде 0,75% или 0, 50%, това е решение на Министерски съвет. Ако все пак решат таксата да бъде 1%, това ще бъде, 4, 60 лв., каза още д-р Павлова.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД