Едва 2% от хората у на с се ваксинират срещу грип

Едва 2% от хората у на с се ваксинират срещу грипНай-добрият начин за предотвратяване на грипа е чрез ваксиниране. Но данните у нас показват, че през миналата година противогрипна ваксина са си поставили едва около 2% от българите. Това стана ясно по време на нарочна пресконференция в София, в която участваха главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ръководителят на офиса на Световната здравна органзиация за България д-р Скендер Сила, експертът в офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски и председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков.
На нея бе даден старт на информационната кампания за повишаване на осведомеността относно грипа.
Мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията... От своя страна фармаиндустрията не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, коментира д-р Кунчев.
Рядко си даваме сметка, че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания, коментира доц. Околийски.
България се включва в мащабната европейска инициатива за пета поредна година. Кампанията започна на 16 октомври и ще продължи до 20 същия месец. Неин инициатор е Регионалният офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.
Общо 12 държави се включиха в миналогодишната инициатива. Това са България, Хърватия, Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Тогава кампанията бе насочена към здравните работници, които ежедневно са изложени на риск от заразяване. Тази година фокусът се разширява и към възрастните хора. Целта е повече хора да бъдат информирани за грипа, както и да се увеличи броят на хората, използващи сезонна ваксина срещу грип при възрастните хора, бременните жени, малките деца, хората със здравословни проблеми и здравните работници, които са най-застрашени.
Грипните вируси, могат да причинят усложнения и смърт, ако не се открият и лекуват навреме. Много често хората смята сезонния грип за настинка. А той може да донесе много сериозни последствия, особено при уязвимите групи като деца, бременни, възрастни и други.
Всяка година по света, поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000, показват данните на Световната здравна организация, която определя ваксинацията като най-ефикасната защита от грип и най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД