Моделът, по който работят болниците, е в уродлив вид, смята директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Моделът, по който работят болниците, е в уродлив вид, смята директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"Моделът, по който ние работим като болници и като потребители на тази система, е погрешен, заяви в интервю за телевизия BiT директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. По думите му този модел е придобил един изключително "уродлив вид“. Коментарът му бе повод случая с пациента Спас Добрев, който стана повод и за набелязване на основните проблеми в системата според д-р Дечев.
Проверката е приключила, констатациите са ясни.
Ние действително имаме определени пропуски, които в никакъв случай не са се отразили върху изхода на лечението, заяви той, като обясни, че става въпрос за административен пропуск, изразяващ се в непопълването на една декларация. Припомняме, според резултатите от проверката, нарушението на болницата "Св. Иван Рилски“ е, че преждевременното напускане на лечебното заведение от пациента не е коректно отразено в документацията, като мъжът не е подписал информирано съгласие, че иска да си тръгне по-рано. "Случилото се с пациента нито е за първи път, нито е за последен път. За това, което се случи, вина нямат нито лекарите в "Св. Иван Рилски", нито в "Пирогов", нито в "Александровска". Това е проблем на системата, това е проблем на модела, в който работим, каза д-р Дечев.
Според него, без мерки в насока промяна на модела в сектора, ситуацията в родното здравеопазване ще става все по-лоша. За средствата, които влага обществото в този сектор, резултатът е отличен, категоричен бе той. По думите му няма друга държава в света, която да влага толкова малко средства за здравеопазване и в същото време да предлага подобен резултат.
Д-р Дечев отбеляза, че в момента всички болници са търговски дружества, независимо дали предлагат спешност или са многопрофилни болници с планов прием. Резултатът по думите му е, че и самите лекари са превърнати в търговци. И когато се появи на входа на болницата един пациент, за който е пределно ясно, че ще се заплати много по-малко от това, което ще бъде направено като разход, тези болни започват да се подхвърлят, коментира той. Това не е проблем на хората, които работят в болниците, това е проблем на политиците, които ни вкараха в този модел и той трябва да бъде коригиран по най-бърз начин, заяви още д-р Дечев. Той беше категоричен, че в България трябва да има болници, които да не са търговски дружества.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД