72 млн. лв. допълнително към бюджета на НЗОК иска Лекарският съюз

72 млн. лв. допълнително към бюджета на НЗОК иска Лекарският съюз172 млн. лв. допълнително към бюджета на касата за всички дейности в извънболнична и болнична помощ иска БЛС за 2018 г. Това е сумата, която според съсловната организация ще спре омагьосания кръг на дефицити и трупане на "надлимитна“ дейност за болниците, стана ясно от думите на председателя й д-р Венцислав Грозев пред ТВ Европа.
За пореден път той посочи, че е необходимо да се изведат дейности от болничната в извънболничната помощ, като отбеляза: Само че когато отиваме да изваждаме дейности от болничната помощ, ние трябва да ги извадим с достатъчно добра мотивация те да бъдат изпълнявани в извънболничната помощ.
Вече за втора година ние даваме "кодовете“ на дейности от болничната помощ, които да бъдат извадени в извънболнична помощ, за да можем да осъществим икономия от болнична помощ. Но не може да се оставя постоянно тази надлимитна дейност да седи като дамоклев меч над цялото качество на медицинската услуга. В края на краищата качеството, към което се стремим, аз претендирам, че моите колеги по работните си места дават добро качество. Друг е въпросът срещу това качество какво стои отсреща като финансов ресурс, коментира д-р Грозев.
Председателят на БЛС припомни и искането на съюза за отделна сметка, в която да влизат средствата в касата. В крайна сметка ние трябва да сме наясно колко средства влизат в тази система през здравноосигурителния фонд. Аз поне не знам. Затова ние претендираме да има отделна сметка, за да се знае на 1-ви януари с какво разполагаме и какво сме извършили, колко остава или колко трябва да се доплаща на 31 декември, каза той.
Друго от исканията на лекарите във връзка с бюджета за 2018 г. – това за намаляване на резерва на касата от 10% на 5% от целия й бюджет, д-р Грозев обоснова така: Резервът е около 340 млн. лв. За съжаление този резерв още в началото на годината е пресметнат. Ние затова предлагаме и в мотивите си към бюджета този резерв от 10% да бъде намален на 5% за 2018 г., за да може действително това, което остане като сума в резерва, да бъде в истинския смисъл на думата резерв – да бъде отварян и използван когато има извънредна обстановка. Той припомни, че през последните години голямата част от резерва се използва за покриване на преразхода в перо лекарства и отбеляза: Не е нормално да бъде така и не е нормално да се срещаме в такива конфронтативни взаимоотношения с фармаиндустрията. Д-р Грозев добави, че от около 300 млн. лв. дефицит в бюджета на касата към момента над 200 млн. лв. е недостигът при лекарствата.
Нека всеки да знае своето, с какво разполага и по какъв начин то трябва да бъде усвоявано, разбира се със своята доза разумност и практичност и в крайна сметка да знаем колко струва здравеопазването. Ето затова претендираме и за остойностяването на медицинския труд, каза той, като отбеляза, че понастоящем действителната стойност на клиничните пътеки на практика не е ясна, тъй като не е ясно колко струва дейността.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД