Честата смяна на директори във Фонда е показател за нерешени проблеми в него

Честата смяна на директори във Фонда е показател за нерешени проблеми в негоЧестата смяна на директори във Фонда за лечение на деца в чужбина е показателна за това, че в него има нерешени проблеми. В момента тече обществено обсъждане на Проекта за промени в правилника му, което трябва да се вземе под голямо внимание. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Надежда Цекулова, журналист и бивш член на Обществения съвет към Фонда. Тя и д-р Мария Петрова, която е и адвокат по медицинско право, коментираха уволнението на д-р Тинка Троева.
Вчера Министерството на здравеопазването обяви, че д-р Тинка Троева е свалена от поста на директор, заради системно нарушаване на Правилника на Фонда. Аз лично разбрах за тази промяна вчера рано сутринта, когато много притеснен ми се обади дядото на Байрям, който вече цяла България познава.. Това, което той ми каза - моля Ви се, д-р Троева толкова много ни е помогнала, защо толкова често сменят някакви хора? Сега вероятно ще чакат и други деца колкото ние сме чакали и няма да получат лечение, каза д-р Петрова. Според нея честите смени на ръководството на Фонда няма как да не притесняват родителите на децата, които имат потребност да се лекуват в чужбина. Тя бе категорична, че поредната рокада трябва да притеснява цялото общество.
Защо трябваше да я уволняват без причина? Спасила е много деца. Докато тя беше на пост много нуждаещи се успяха да посетят болницата в Германия, каза дядото на малкия Байрям Али, който се включи в разговора по телефона. Той все още е с детето и съпругата си в Германия.
Това, че сменят трима директори за по-малко от година, беше едната червена лампа, която на мен ми светна. Другата бе, че тези директори отиват и тримата на прокуратурата. Не е ли съмнително, смущаващо това, че трима директори на една институция, която се занимава с лечението на най-тежко болните деца в държавата, отиват на прокуратурата ей така, със щракване на пръсти буквално, попита Надежда Цекулова. И поиска Министерството на здравеопазването да направи анализ на работата на институцията и да помисли за промени в правилника на Фонда за лечение на деца в чужбина.
Нито един от тримата директори, стигнал до прокуратурата, все още не е осъден, ако има за какво. Като изходим от презумпцията за невинност - всеки един от тях е невинен. В момента има едни висящи обвинения, които или прокуратурата не може да потвърди, или това е механизъм, който се ползва, за да дойде следващият, за да се решат вътрешни конфликти, коментира от своя страна специалистът по медицинско право адвокат. И изтъкна, че част от проблемите на Фонда идват от неговата администрация и орязаните функции на Обществения съвет към него.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД