Лекарствата за състрадателна употреба ще бъдат за сметка на фармацевтичните компании

Лекарствата за състрадателна употреба ще бъдат за сметка на фармацевтичните компанииЛекарствата за състрадателна употреба, които иска да въведе Министерство на здравеопазването, ще бъдат за сметка на фармацевтичните компании, които ги разработват. Това обяви пред БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, по повод новия законопроект.
Те имат интерес да съберат максимално обемна, изчерпателна и качествена информация за своите продукти.
Те дори подкрепят въвеждането на подобна възможност за българските пациенти, защото това би им позволило впоследствие да получат по-бързо и по-изчерпателно разрешение за употреба - за съответните индикации, диагнози, за които е предназначен лекарственият продукт, обясни той.
Освен фармацевтичните компании, голяма отговорност за въпросните лекарства ще има и лекуващият лекар. Той трябва да подбере правилно пациента и да е информиран за възможните нежелани лекарствени реакции при употребата, стана ясно от думите му.
Приложението на медикаменти за така наречената състрадателна употреба е регламентирано в Европейския съюз още през 2004 г., но тя може да бъде реалиизрана чак сега у нас след изменения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Макар и закъсняло, въвеждането на тези медикаменти в практиката е още една възможност за българските пациенти да се лекуват, посочи той. И уточни, че това ще бъдат лекарства, които все още не са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Те ще помогнат на пациенти, чийто нужди не могат да бъдат покрити от наличните на пазара лекарства.
Ако промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат одобрени от парламента, то този тип лечение трябва да бъде записано много прецизно в последващата наредба за приложение, смята още проф. Гетов.
Министерството на здравеопазването има готовност да създаде работна група, която да направи проект за наредба, за да няма забавяне след законодателното разрешаване на казуса, коментира от своя страна заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Миналата седмица тя представи официално промените, които иска да въведе МЗ.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД