Българка е финалист в световен конкурс в категория "Иновации в медицината"

Българка е финалист в световен конкурс в категория "Иновации в медицината"Доцент Йорданка Глухчева от БАН е сред 20-те избрани за финала на конкурса за най-изявени млади личности в света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP). Тя е отличена в категория "Иновации в медицината“ в националния кръг на формата, заради дългогодишната си работа в тази област.
Конкурсът датира от 1933 г., а в България за първи път е проведен през 2015 г. Тази година се провежда за трети път. Аз получих информация за него от научния секретар на нашето направление в БАН и бях номинирана от научния съвет на института, разказва проф. Глухчева пред Bulgaria ON AIR.
Тази година номинациите за конкурса са на над 200 учени от цял свят. От тях са подбрани 20 полуфиналисти. Накрая журито ще определи 10-те най-добри. Могат да кандидатстват представители от различни области- спортисти, икономисти, хора с различни увреждания, преодоляли своя проблем, ние от медицината и иновациите... Кандидатите са доста разнообразни и вероятно на журито ще му бъде доста трудно да селектира най-изявените десет, коментира още номинираната българка.
Доц. Глухчева се занимава с изследването на метали още от 2007 г., след като успешно защитава своята дисертация. За нея и колегите й трудностите са едно предизвикателство, с което трябва да се справят по пътя на мечтания успех. В последните няколко години аз и интердисциплинарен колектив изследваме влиянието на различни метали и техните съединения върху кръвообразуването и натрупването им върху различни органи в експериментални модели на гризачи, обяснява още тя.
Важно е хората да познават всички тежки метали, казва ученият от БАН. И уточнява, че те са природни замърсители и при натрупването им в организма могат да настъпят големи промени. Голяма част от тях влизат и като компоненти на хранителни добавки. Има ги в голяма част от храните, които ние ежедневно консумираме.
Основният проблем в работата, който срещат проф. Глухчева и колегите й, е намирането на финансиране за скъпоструващите изследвания, които правят.
Всеки, който иска да подкрепи българката, може да го направи до 25 август на адрес https://toyp.jci.cc/
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД