Уникална за Югоизточна Европа операция извършиха в "Пирогов"

Уникална за Югоизточна Европа операция извършиха в "Пирогов"Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43-годишен мъж с рак на лицето в УМБАЛСМ "Пирогов", съобщиха от здравното заведение. Един от най-добрите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, за да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и Спешна медицина "Пирогов" заради възможностите на клиниката, които позволяват интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и лечение.
Екипът на доц. д-р Николай Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента върху лицето на 43-годишен мъж от София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, мъжът има късмета да се свърже с доц. Николай Янев. Лицево-челюстният хирург е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от немския консорциум "KLS Martin Group". Интервенцията, граничеща с фантастика, доц. Янев предпочете да извърши именно в Неврохирургията на "Пирогов", заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.
Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на "Пирогов" доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстраниха костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. "малък пищял" (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инжинерните науки.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД