Фирма изнудва болници да плащат за телевизорите в стаите

Фирма изнудва болници да плащат за телевизорите в стаитеФирма, представяща се за единствена в бранша, изпраща серия от заплашителни писма до болниците страната, с които иска да задължи лечебните заведения да и заплащат за наличието на телевизори в стаите на болните. Фирмата не се интересува колко телевизора има, нито кои телевизионни програми се излъчват. Единствено иска да знае колко легла има болницата, която информация болницата трябвало да декларира пред нея.
В противен случай заплашват със санкции, които щели да бъдат наложени от министъра на културата или упълномощено от него лице.
Според писмата фирмата е „единствената, лицензирана у в България за колективно управление на права върху звукозаписи и музикални видеозаписи и представлява огромен по обем репертоар на български и чуждестранни музикални продуценти и артист-изпълнители”.
Аргументът да се искат пари от болниците е публичното изпълнение на музикални записи, осъществявано от телевизорите в болничните стаи. В крайна сметка, ако таксата бъде наложена, тя ще бъде платена от пациентите, но въпросът не е само в това.
Болницата не печели от излъчването на кабелна телевизия на лежащо болни, нито привлича повече пациенти с това, че в стаите има телевизори, както не привлича пациенти с това, че в стаите има легла, прозорци и санитарен възел. Болницата не е хотел, нито ресторант или кабаре. Алчността на някои направо ги е профанизирала щом може да им хрумне да третират болницата по този начин.
Болницата може да показва телевизионни програми по два начина – срещу заплащане на кабелен оператор или посредством безплатно излъчваните в ефира цифрови програми на няколко национални телевизии. И в двата случая авторските права вече са платени от компаниите, излъчващи програмите.  Арогантността на служителите на въпросната фирма и неприкритите заплахи за административна разправа с непослушните, може да се обясни само с явната подкрепа на някой в администрацията на Министерството на културата. Някой вече са се поддали на рекета. Други още умуват. Интересно е какво мисли МЗ.
„Здравна поща”, източник: czpz.org

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД