В БЛС създадоха макрорамка, която да изчисти дефицита в бюджета на касата

В БЛС създадоха макрорамка, която да изчисти дефицита в бюджета на касатаВсяка година бюджетът на НЗОК се прави със заложен в него дефицит. В БЛС сме създали макрорамка, която да изчисти дефицита. Крайно време е да спрем с плануването на бюджет, особено за медицински дейности, медицински изделия и медико-диагностични дейности да се плануват с дефицит. Практиката показва, че той винаги е за сметка на дейността на колегите, ангажирани в здравеопазването. Това каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев на пресконференция днес, съобщава zdrave.net.
Разчетите на експертите на съсловната организация сочат, че прогнозите приходи в бюджета на НЗОК за 2018 г. могат да достигнат 3,7 млн. лева, а има възможност да нараснат и до 3,855 млн. лева. Увеличението е във връзка с повишения размер на минималната работна заплата, увеличените здравноосигурителни прагове, променената вноска от държавата за здравно осигуряване, както и с по-успешната събираемост на здравните вноски.
Предвижданото увеличение за ПИМП и СИМП е сума, с която да се достигнат 20-22% от бюджета на касата, а целта е в следващите години да достигне 28-30% от бюджета. "По този начин ще бъде осигурена дейността в извънболнична помощ и най-вече на профилактиката", каза д-р Грозев. Имаме увеличение и в болничната помощ, чиято първата цел е да изчистим това политическо и финансово недоразумение, наречено "надлимитна дейност". Втората цел е да има повишаване и в цените на клиничните пътеки, който не са променяни от 10 години, поясни д-р Грозев.  
БЛС настоява и за законодателна промяна, която да регламентира резервът на здравната каса да е оставен на 5% (в момента той възлиза на 10 на сто от бюджета на касата, б. р.) и да не се отваря още от началото на годината, а да се ползва само когато настъпят истински извънредни обстоятелства, уточни Грозев. За пример на такива обстоятелства председателят на БЛС посочи извънредни природни бедствия, епидемиологични обстановки, тежки катастрофи с много пострадали, бежански вълни.
Финансовият поток от надсъбрани средства да бъде включен към резерва и да се използва само при необходимост, искат още от лекарския съюз.
Предложението е изпратено до институциите, от които зависи създаването на Бюджет 2018. Целта е по компетентност да бъдат обсъдени финансовите въпроси между страните МЗ, НЗОК и БЛС.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД