У нас няма бум на варицела, твърди специалист

У нас няма бум на варицела, твърди специалистНяма никакъв бум на варицела в нашата страна, болестта си я имаме непрекъснато. С тези думи в Bulgaria ON AIR началникът на Първо детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" д-р Атанас Мангъров опроверга твърденията на епидемиолозите. Специалистът отбеляза, че проблемът не е в последствията от варицелата, а че тя е масово заболяване и натоварва осигурителната система.
 Над 30 000 случаи на заболявания има на година и още толкова се взимат за болнични на родителите. Това е една огромна сума за болнични, която се дава ей така, твърди д-р Мангъров, като намекна за необходимостта от задължителна ваксина за варицела. България не е над нормата на заболяванията, но все пак те са страшно много и непрекъснато поддържаме високо ниво, информира специалистът, което постави въпроса защо болестта е толкова разпространена у нас.
Една от причините е, че в нашата страна ваксината дори не е регистрирана. Ние сме единствената такава страна в Европейския съюз. За да се регистрира в България, ваксината трябва да бъде пререгистрирана в целия ЕС - една чисто бюрократична процедура, която е неизгодна, защото сме малка страна - малко ще консумираме, разясни пред Bulgaria ON AIR началникът на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". Д-р Атанас Мангъров обобщи, че преди да стане задължителна ваксината, тя трябва да бъде регистрирана у нас - нещо, което е обещано от фирмите-производители да бъде направено догодина, но това го слушам от 10 години, заключи специалистът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД