250 британски студенти учат медицина в МУ-Варна

250 британски студенти учат медицина в МУ-ВарнаМедицинският университет във Варна е предпочитано място за обучение от много британски студенти. Това разказва журналистът на BBC Шадаф Маруф в свой репортаж. В него тя представя историите на бъдещите лекари Зарина Брейди, Шахсуар Ариф, Захара Ассад Ша и Айзас Тарик, избрали да учат в страната ни и специализират в университетската болница "Св. Марина".
В Медицинския университет във Варна има 250 британски студенти, които учат медицина или стоматология в този черноморски курорт. Таксите за обучение са малко по-ниски, отколкото във Великобритания - 8 000 евро на година, но пък цените за живот са значително по-евтини, които прави учението тук доста атрактивна алтернатива, разказват от BBC.
Освен дебелите учебници по медицина, научаването на български език, е сред най-големите предизвикателства за чуждестранните студенти. Оказва се, че липсата на познания по български може да се превърне в бариера между младите лекари и техните пациенти.
Докато британски младежи учат в МУ-Варна, много специалисти от висшето учебно заведение ходят на различни обучения в чужбина. Така преди дни главен асистент Неше Назифова-Тасинова от Kатедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна взе участие в научноизследователски обмен с Университета в Дъблин.
Съвместно с екипа от лабораторията гл. ас. Назифова извърши оценка на метаболомния статут на доброволци, участвали в три различни интервенции с прием на билки, осъществени в Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна. С използване на ядрено-магнитен резонанс бе извършен скрининг на всички нискомолекулни метаболити в кръвните проби на участниците и получените данни бяха обработени. Предстои подробен анализ на резултатите съвместно с учените от Дъблин и съотнасянето им към предварително получени резултати от други анализи, извършени в МУ Варна, съобщиха от пресцентъра на университета.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД