Пациентите у нас масово не знаят откъде идват имплантите

Пациентите у нас масово не знаят откъде идват имплантитеПациентите в България масово не знаят откъде идват имплантите, които им се поставят. Има много случаи у нас, при които се ползват такива втора употреба, което носи своите рискове и дори може да доведе до фатален край. Това обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Мария Петрова, адвокат и директор на Европейския институт по медицинско право, мениджмънт и обществено здраве.
Като адвокат все по-често ставам свидетел на случаи, в които хора разказват неща, които изглеждат направо абсурдни...
Много често касата не покрива такъв тип консумативи или такъв тип импланти. Хората са принудени да си ги купуват“, каза юристът и изтъкна, че има легални начини, по които става закупуването на тези стоки. Всички други, които целят понижаване на цената и избягване на документацията, крият съмнения за качеството на тези консумативи и могат да се отразят негативно върху здравето на пациентите, категорична бе Петрова.
Проблемът не е само в неинформираността сред пациентите, когато става дума за импланти. Куца и комуникацията между пациенти и болничната администрация. „Такъв тип импланти често водят до инфекции, много често имаме летален изход при такъв тип пациенти или имаме наложили се втори, трети, четвърти или пети операции, което определено не е в полза на пациентите“, добави тя.
Цените на имплантите у нас варират от 5 до 15 хиляди лева, в зависимост от вида им. „В почти всички лечебни заведения, а и най-вероятно във всички са въведени правила, по които плащанията стават официално. Твърде често хората приемат че тогава, когато нещо се плаща, то е някаква форма на корупция. А то не е така. Погледнато от законова гледна точка, има много дейности от здравеопазването, които не се заплащат от НЗОК. Тогава е много възможно да се влезе в чисто търговски спекулации“, каза от своя страна доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".
По закон Здравната каса трябва да изиска задължително отбелязване на произхода на импланта в документацията. Контролът е много ясно упоменат и в болниците и в Здравната каса. Твърде често се случва така, че и едната, и другата страна се опитват да намалят стойността, цената тогава вече се излиза извън законовите норми и в такива случаи винаги съществуват рискове, коментира още доц. Спасков.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД