Управителят на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

Управителят на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болнициУправителят на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева, тъй като лекарите са приемали пациенти отвъд договореното с касата.
В интервю за БНР д-р Комитов коментира темата за т.нар. "надлимитна дейност" на болниците, като обясни, че понятието "надлимитна дейност" е придобило гражданственост - това всъщност е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори.
Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях вие цитирахте и тя се намира в София, това е "Пирогов" - тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност". "Но политиката в здравеопазването се определя от Министерство на здравеопазването и не знам, може би заедно, и това ще го направим в понеделник - тоест утре, заедно с Министерство на здравеопазването и заедно с представители от Министерство на финансите (между другото председател на Надзорния съвет е заместник министърът на финансите), ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит", обясни шефът на НЗОК. На уточняващ въпрос дали има предвид това, което е предложил здравният министър Николай Петров - да има "безлимитни" болници, Глинка Комитов отговори: :Точно така. Но не може да бъде за всичките, защото ние нямаме такъв ресурс - да платим всичко. Обаче министерството от своя страна е длъжно да осигури в цялата страна, равномерно". Комитов уточни, че списъкът с болници без лимити трябва да бъде създаден от здравното министерство, като допълни, че има критерии, които са създадени от Световната здравна организация и тези критерии трябва да се направи списък, по който касата да плаща на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно ще са университетските болници и областните болници. Това едва ли ще важи със задна дата за дейностите, които вече са извършени от болниците, но ще се търсят други възможности за компенсиране, обясни още Глинка Комитов.
„Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД