Чувствително увеличение на лекарските и учителските заплати гласува румънският парламент

Чувствително увеличение на лекарските и учителските заплати гласува румънският парламентРумънският парламент одобри рязко увеличаване на възнагражденията на работещите в публичната сфера, съобщиха румънски медии, цитирани от Zdrave.net. Ръстът на заплатите ще се отрази и на заетите в здравния сектор. Промените бяха приети със 188 гласа „за“, 28 „против“ и 47 „въздържал се“. Съгласно тях държавните служители ще получат средно 25% ръст на възнагражденията си от 1 януари 2018 г.
Допълнително увеличение на заплатите ще има за учителите и лекарите, като се предвижда то да влезе в сила от 1 март, съобщи министърът на труда Лиа Василеску.
Като цяло се предвижда медицинските сестри и лекарите да получат 100% ръст на заплатите си до 2022 година, уточни тя. Още преди месец възнагражденията на заетите в сферата на общественото здраве и някои държавни агенции също бяха увеличени с 20%.
Така заплатите на лекарите, заемащи ръководни позиции в държавното здравеопазване, ще се увеличат от 1000 на 2700 евро, докато заплащането за труда на сестрите ще се увеличи от 530 на 900 евро. Сериозен ръст на заплатите се планира и при учителите.
Промените трябва да бъдат одобрени от дясно-центристкия президент Клаус Йоханис. Те ще засегнат около 1,2 милиона държавни служители и ще струват на хазната почти 10 млрд. евро през следващите 5 години.
Румъния изпитва хроничен недостиг на кадри от сферата на здравеопазването, като проблемът се задълбочи след присъединяването на страната към ЕС, което рязко повлия на броя емигриращите медицински кадри към други европейски страни. Това е една от причините за предприемането на подобна мярка.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД