Мениджъри на болници прогнозират колапс на системата до края на юни

Мениджъри на болници прогнозират колапс на системата до края на юниДо края на месеца системата на здравеопазването ще е в пълен колапс. Това твърдят мениджъри на няколко болници в анонимно писмо. Причината тези хора да не излязат с имената си, по техни думи, е заради опасения от тормоз от страна на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Според сигнала, пратен до Actualno.com, независимо дали става въпрос за държавни, общински, ведомствени или частни болници, задлъжнялостта е на високо ниво и няма резерви, а лимитите на болниците не падат, въпреки предизборни обещания.
Твърди се и, че вече има официално писмо от "Софарма" до няколко болници, с което фармацевтичната компания ги уведомява, че спира доставките им на лекарства.
Анонимните болнични мениджъри са категорични, че кризата е факт, защото от 2 години не се плаща за реално извършени медицински дейности. Това ставало, въпреки много сериозните проверки от НЗОК дали заявена дейност по клинична пътека всъщност е свършена. Имало дори случаи, при които проверяващи инспектирали моргите и проверявали дали починали пациенти са наистина починали. В сигнала се казва и още, че при колапс на системата най-много ще пострадат онкоболните и хроничноболните. От НЗОК непрекъснато твърдят, че разходите за онкологията непрекъснато се увеличават за същия брой болни - истината е, че разходите за лекарства са намалени, а броят на болните нараства с проценти всеки месец, казват анонимните болнични мениджъри. На 1 юни стана ясно, че само за месец май "Пирогов" има половин милион лева надлимитна дейност. От болницата увериха, че няма да спират работа.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД