Мениджъри на болници прогнозират колапс на системата до края на юни

Мениджъри на болници прогнозират колапс на системата до края на юниДо края на месеца системата на здравеопазването ще е в пълен колапс. Това твърдят мениджъри на няколко болници в анонимно писмо. Причината тези хора да не излязат с имената си, по техни думи, е заради опасения от тормоз от страна на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Според сигнала, пратен до Actualno.com, независимо дали става въпрос за държавни, общински, ведомствени или частни болници, задлъжнялостта е на високо ниво и няма резерви, а лимитите на болниците не падат, въпреки предизборни обещания.
Твърди се и, че вече има официално писмо от "Софарма" до няколко болници, с което фармацевтичната компания ги уведомява, че спира доставките им на лекарства.
Анонимните болнични мениджъри са категорични, че кризата е факт, защото от 2 години не се плаща за реално извършени медицински дейности. Това ставало, въпреки много сериозните проверки от НЗОК дали заявена дейност по клинична пътека всъщност е свършена. Имало дори случаи, при които проверяващи инспектирали моргите и проверявали дали починали пациенти са наистина починали. В сигнала се казва и още, че при колапс на системата най-много ще пострадат онкоболните и хроничноболните. От НЗОК непрекъснато твърдят, че разходите за онкологията непрекъснато се увеличават за същия брой болни - истината е, че разходите за лекарства са намалени, а броят на болните нараства с проценти всеки месец, казват анонимните болнични мениджъри. На 1 юни стана ясно, че само за месец май "Пирогов" има половин милион лева надлимитна дейност. От болницата увериха, че няма да спират работа.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД