Болниците ще получат 144 млн. лв. за месец май

Болниците ще получат 144 млн. лв. за месец май144 млн. лева ще изплати НЗОК на болниците за май тази година, пише сайтът Zdrave.net. Това решиха надзорниците на днешното си заседание, съобщи председателят на Надзорния съвет на здравната каса Кирил Ананиев пред журналисти. За април разходите за болнична помощ са 137-138 млн. лв.
Разликата идва оттам, че от 1 април влезе в сила новия НРД, който включва нови дейности и апаратура. След това обаче идват други фактори като сезонност и ще се справим в рамките на годишния бюджет, каза Ааниев.
По думите му в болничната помощ се създавало изкуствено напрежение. Директорите на лечебните заведения не били обърнали внимание, че в договорите им с НЗОК е записано, че освен 3% изтегляне на средства за първо тримесечие, имали право на още 3%. „Сега като направим първите три месеца от новия НРД, правилото за вторите 3% ще влезе в сила и те ще разберат, че не ги финансираме на старата база, а има един допълнителен ресурс, който ще покрие част от разходите“, поясни Ананиев.
Той допълни, че е изискал от ръководството на НЗОК да покаже как е разпределена сумата за болнична помощ първо по райони и второ – как РЗОК са разпределили парите по болници, за да стане ясно дали са действали субективни фактори.
Кирил Ананиев допълни, че ще бъдат взети мерки, които да ограничат плащанията, без това да засегне качеството на медицинските услуги. Сред тях са мерки в областта на критичните плащания при лекарствата за домашно лечение, при онкологичните лекарства, медицинските изделия и болниците. По отношение на контролната дейност и на нормативната база, които определят разходите на НЗОК, ще подготвим промени в подзаконовите и законовите нормативни актове, в които да се дадат допълнителни правомощия на НЗОК. Ние искаме да имаме участие в размера на реимбурсирането, в определянето на новите молекули – неща, които са извън нас, но ние трябва да ги плащаме. Защо всичко това не се премести в НЗОК? Това е политическо решение, но искаме да го поставим като дебат. Който носи отговорност за изпълнението на бюджета, той трябва да участва и в определянето на правилата. Иначе ние сме просто едни изпълнители, каза Ананиев, цитиран от Zdrave.net.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД