Над 400 000 души се разболяват от рак на простатата годишно в Европа

Над 400 000 души се разболяват от рак на простатата годишно в ЕвропаНад 400 000 души се разболяват от рак на простатата в Европа годишно. Очаква се през 2030 г. заболелите да достигнат близо 520 000. В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години. Тази стряскаща статистика бе обявена по повод XI Национален конгрес по урология, който се проведе в Слънчев бряг. На него водещи специалисти от България и чужбина дискутираха новостите в подхода и лечението на заболяванията на простатата, бъбречните заболявания и симптомите на долните пикочни пътища.
Българското урологично дружество има отговорността да развива и имплементира най-новите съвременни методи в оперативното лечение на урологичните заболявания, като подготвя висококвалифицирани млади специалисти. Работейки в България, те осигуряват иновативно лечение и подобряват качеството на живот на пациентите. За пръв път в историята на дружеството, учредихме награда за млад уролог, която е участие в международен курс за повишаване квалификацията. Така, връщайки се в България, наградените и обучени колеги ще могат да помогнат и за квалификацията на останалите млади уролози у нас”, сподели доц. д-р Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество и ръководител на Клиниката по урология към УМБАЛ "Александровска".
Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете, поясни той.
За пациентите с простатен карцином у нас робот-асистираната хирургия вече е достъпна и в по-напреднал стадий на болестта, но в условията на интердисциплинарен подход, който включва участието на лекари от три медицински специалности: уролог, онколог или лъчетерапевт. Това означава нова възможност за мъжете, при които болестта е диагностицирана по-късно и не са започнали лечение навреме, каза още доц. Георгиев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД