БЛС и пациентски организации искат цялостна реформа в ТЕЛК

БЛС и пациентски организации искат цялостна реформа в ТЕЛКНужна е цялостна реформа в действащата административна уредба, по която работят териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Това настояват от Български лекарски съюз в своя официална позиция по повод решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от наредбата.
Възникналият казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане.
От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там. Правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с телкови решения, посочват от Лекарския съюз, който неколкократно е изпращал писма до здравно министерство, в които настоява да бъдат разгледани различни предложения за промени във въпросната наредба. БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната и представи концепция за цялостна промяна, която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите, обяснява председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев.
От неработещата административна уредба на ТЕЛК са ощетени не само пациентите, които регулярно се сблъскват с необясними и нелогични казуси. Специалистите работещи в териториалните комисии също срещат трудности да извършват адекватно дейностите си, алармират от БЛС. “Това са административни проблеми, чието съществуване е известно от години, които освен това не са нерешими. Решението на ВАС е добър повод да се обърне внимание на цялата нормативна уредба на ТЕЛК и в спешен порядък да бъде напълно променена, категоричен е д-р Грозев.
Спешни реформи промени в законодателството за медицинската експертиза поискаха и от пациентски организации "Заедно с теб", които настояват за работна среща, на която да бъдат обсъдени притесненията на лекарите от ТЕЛК и на пациентите. "Правните недомислици създават тревога у нас, напрежение сред лекарите, както и негативно отношение на обществото към хората с увреждания", смятат от организациите.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД