Иновативна ортопедична операция извършиха в Плевен

Иновативна ортопедична операция извършиха в ПлевенВ Университетската клиника по ортопедия в Плевен бе извършена иновативна операция за първи път в България. Поставена бе изкуствена колянна става - ново достижение на медицинската наука и практика, която запазва оригиналната задна става на коляното. Това съобщи днес в пресклуба на БТА доц.д-р Вихър Ковачев - ръководител на клиниката.
Той уточни, че оперативната интервенция е първа по рода си в страната и е извършена от плевенските ортопеди д-р М. Ковачев и д-р Хр. Гигов с участието на водещия унгарски хирург д-р Гюнтер Тибор.
За два часа е опериран 70-годишен мъж от Благоевград, който имал тежко износване на колянна става, но скоро ще върне към нормален живот.
Доц. Ковачев обясни, че операцията е извършена с малки разрези и загуба на кръв - каквато е световната тенценция, с малко увредени меки тъкани, със запазване на естествената задна колянна става. Според него от тази медицинска новост се нуждаят много хора в България. Стойността на операцията в Плевен е около 4200 лева, като от тях 2700 лева се поемат от Здравната каса. Новата медицинска придобивка не предизвиква алергични реакции, както стария вид протези, няма предпоставки за поява на дълбочинни инфекции, тъй като имплантът е със специални обработки и защити по най-нови иновативни технологии.
Проф.д-р Владимир Ставрев от Университетската болница в Пловдив посочи, че клиниката в Плевен доказва, че има капацитет да извършва подобни операции на нуждаещите се от страната, както и да обучава български ортопеди за приложение на медицинската новост.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД