Откриха уран и във водата на Първомай

Откриха уран и във водата на ПървомайЗдравните власти откриха наличие на радиоактивния елемент уран и в Първомай. Затворени са три от 13-те кладенеца, съобщи NOVA TV. Два от тях захранват с питейна вода Първомай и кварталите му „Дебър” и „Любеново”, както и селата Градина и Крушево, а от третият кладенец се черпи вода за село Караджалово.
„За момента няма забрана водата от чешмите да се ползва. В Първомай сме подали документи за смяна на тръбопровода на града. От 12 април са спрени трите източника, където беше открито наличието на уран и за момента те няма да бъдат включвани. ВиК Пловдив получава такива справки от РЗИ-Пловдив, но досега не е имало проблем. Този уран съществува и е малко над нормите.
В района е имало добив на уран преди около 35 години близо до квартал „Дебър”, заяви кметът на Първомай Ангел Папазов.
„В 11 кладенец е най-високо съдържанието на уран. Уранът винаги е радиоактивен, защото съдържа три изотопа. Но няма опасност за здравето на хората, защото количествата са нищожни. Нямам основание да им кажа да не пият от тази вода, защото ние не сме го констатирали в чешмите на хората, а само в кладенеца. Уранът няма вкус и мирис. Днес ще се занесат пробите от водата в Първомай в София за изследване, а след месец ще излязат и резултатите”, коментира д-р Цвета Иванова, РЗИ-Пловдив.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД