МЗ предлага промени в Наредбата за медицинската експертиза

МЗ предлага промени в Наредбата за медицинската експертизаМинистерството на здравеопазването предлага промени в Наредбата за медицинската експертиза. Те са одобрени от д-р Илко Семерджиев и ще бъдат качени на сайта на ресорното министерство за обществено обсъждане.
Наредбата оказва пряко въздействие върху редица права на пациентите в трудовата и социалната сфера, определяйки наличието на временна или трайна неработоспособност, вида и степента на увреждане, както и тяхната количествена характеристика. Медицинската експертиза има значение за широк кръг лица и институции – освидетелстваните, осигурителите, НОИ, АСП, Агенцията за хората с увреждания и органите, определящи работоспособността- НЕЛК, ТЕЛК, ЛКК, уточняват от МЗ.
Текстове от досегашната Наредба за медицинската експертиза са атакувани от пациентска организация във ВАС. Становището на съда е, че има нарушение на административните правила при изработването й. От МЗ посочват още, че вместо да им бъдат направени промени, решението на съда е било обжалвано, което е създало риск от последваща отмяна на цялата Наредба от 5-членен състав на ВАС. В тази връзка служебното ръководство на МЗ прави нужните промени.
Наредбата създава условия за прилагане на единни и обосновани критерии в медицинската експертиза и ред, по който да се осъществява тя. С правната регулация се осигурява утвърждаването на принципи, правила, организация и уеднаквяване на дейностите, свързани с медицинската експертиза, на територията на цялата страна. Тя запазва правата на хората с увреждания.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД