12 хил. тона палмово масло са консумирани в България през 2016 г.

Фабрика за палмово олио в МалайзияНа 3 април Европейският парламент е обсъдил доклад за ограничаване на употребата на палмово масло в състава на биогоривата от 2020 г. и за налагане на по-строг режим за вноса му в рамките на Европейския съюз. Това съобщи евродепутатът от Партията на европейските социалисти Момчил Неков (БСП) пред БНР, пише www.dnevnik.bg. Според него вбъдеще ЕС ще поеме курс срещу суровината заради доказателствата за вредите от нея.
Самият Неков и групата на европейските социалисти призовават Европейската комисия да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти.
Проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните показват, че палмовото масло е канцерогенно и токсично, но има широко приложение заради ниската си цена в сравнение със сходни продукти, изтъкват те.
Момчил Неков"Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. (...) Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост", посочва Неков в съобщение до медиите.
Според цитираните от него данни половината от всички храни в ЕС съдържат палмово масло, като за България количеството, вложено в хранителната индустрия, е около 12 хил. тона от внесени в страната общо 46 хил. тона за 2016 г. По данните на Европейския алианс на производителите, използващи палмово масло, консумираното количество за ЕС през предходната година е общо над 7 млн. тона и то нараства всяка година, тръгвайки от под 2 млн. тона преди 20 години.
Според Неков проблем има и с това, че етикетите на много продукти в България съдържат подвеждаща информация, като на тях е записано, че съдържат "растителна мазнина", но не е обозначено каква. Същевременно се обезлесяват тропическите гори в Малайзия и Индонезия вместо за масло да се ползва местното мляко, което в ЕС е в излишък, посочва той Евродепутатът призовава и Българската агенция по безопасност на храните да предприеме мерки на държавно ниво.
"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните, но нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", коментира пред БНР и проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД