Близо 40 000 са неимунизираните деца у нас

Близо 40 000 са неимунизираните деца у нас Случаят на заразените с морбили в Пловдив е един органичен взрив. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
За съжаление имаме деца, които не са имунизирали, деца под 1 година. Имунизацията се прави 13 месеца след раждането и след това на 12 години. Със заповед на министър Семерджиев е създадена една кординационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава.
Председател на комисията е заместник министър д-р Каменов. В комисията влизат още главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев, националният консултант по вирусология проф. Христова, националният консултант по епидемология проф. Стоилова от Пловдивския университет и аз. Трябва да предложим решение на министъра, поясни той.
Засега няма опасност от разпространение на вируса. Министерство на здравеопазването е взело всички нужни мерки, обясни проф. Кантарджиев и призова родителите, които не са имунизирали децата си, да го направят.
Близо 40 000 са неимунизираните у нас деца и общопрактикуващите лекари трябва да работят в посока на намаляването им. Две групи са неимунизираните деца. Едните - които майките не са разбрали или просто не са ги завели втори път, за да бъдат имунизирани. Това са децата главно от ромски произход. Другите са майките интелектуалки, които някои им казва - недейте да слагате ваксини, защото са... Рискът на неваксинираното дете е много по-голям, отколкото на това, което е ваксинирано, посочи той.
Съветите които ще дадем на локалните органи на министерството по области, това е да взаимодействат със здравните медиаторите. Другото важно е по-големите градове, майките да имунизират децата, ако не са го направили по някаква причина. Риска на неваксинираното дете е много по-голям от неваксинираното. Не трябва майките да се подлъгват, каза още медикът.
Тази ваксина е тривалентна, тя е срещу морбили, срещу заушка и срещу рубеола. Заушката при момчета в пубертета е опасна, защото засяга тестисите и е риск за репродуктивното здраве, а пък рубеолата е много опасна за бременните. Ако бременна жена се зарази с рубеола, увредата на плода е много по-голяма от Зика, коментира проф. Кантърджиев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД