Във ВМА направиха две чернодробни трансплантации за 24 часа

Във ВМА направиха две чернодробни трансплантации за 24 часаСпециалисти от Военномедицинска академия извършиха втора чернодробна трансплантация в рамките на 24 часа. На 23 март екипът на проф. д-р Никола Владов от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия трансплантира черен дроб на мъж от гр. Карнобат. Ден по-късно 42-годишен мъж с крайна фаза на чернодробна цироза получи шанс за нов живот.
Рецепиентът е бил в списъка на чакащите от 6 месеца, а негов донор е станал 36-годишен мъж. Експлантацията на органите е направена в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от екипи на ВМА и Университетска болница „Лозенец“.
Операцията продължи близо 5 часа, пациентът е в добро състояние, съобщи проф. Владов.
Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.
Това е четвъртата трансплантация на черен дроб във ВМА от началото на годината. На 23 януари роднините на 52-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт, взеха решение да дарят бъбреците му. По-рано 48-годишна жена даде шанс за нов живот на четирима тежко болни. Черният дроб бе трансплантиран в акедемията, бъбреците - в УМБАЛ "Александровска", а сърцето в УМБАЛ „Света Екатерина“. През февруари на 57-годишна жена бе направена чернодробна трансплантация.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД