Съмненията, че ваксините са опасни, са неоснователни

Съмненията, че ваксините са опасни, са неоснователниВсички опасения, че ваксините могат да бъдат опасни, са съвършено неоснователни. Те са най-мощното оръжие на 20-ти век и цялата ни цивилизация се дължи именно на тях. Това коментира пред Нова тв заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов по повод опасността от епидемия от морбили у нас. У нас болните в момента са 8. Ако трябва да обобщим, всичките са неимунизирани роми. Първият случай е на 17 март на дете. На 18 март са две майки, тези случаи са потвърдени положителни са и с техните деца, които са непотвърдени, и на 22 март имаме още 3 случая, от които два са потвърдени и един не е потвърден. Общо 8 случая, от които 5 са потвърдени, обясни той.
Това е работа на общопрактикуващите - да прегледат техните пациентски листи и лицата до 18 години, които не са имунизирани с двете ваксини, подлежат на имунизация. Това е процес, който тече особено активно в Столипиново. Там бяха открити 100 деца, които са неимунизирани и вече може би 70-80% в тези дни са имунизирани. Предполагаме, че до няколко дни там ще бъде завършена имунизацията,  каза още той и припомни, че личните лекари в Пловдив и останалите градове в страната трябва по-скоро да имунизират своите пациенти, които са пропуснати.
До дни ще бъдат доставени още ваксини срещу морбили в страната. До момента са доставени близо 51 000 дози на регионалните здравни инспекции, съобщи в края на миналата седмица д-р Илко Семержиев. Страната ни има всички условия за справяне със ситуацията и няма място за притеснение, добави той.
Ваксината срещу морбили, рубеола и паротите е част от задължителния имунизационен календар на страната. Тя е безплатна.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД