Оралното здраве на българина – все по-лошо

Оралното здраве на българина – все по-лошоОралното здраве на хората в активна възраст е все по-влошено. При хората между 20 и 22 години има средно извадени 2,2 зъба. А при тези над 60-годишна възраст броят се увеличава- над 17. Това съобщи д-р Борислав Миланов, председател на Български зъболекарски съюз, на пресконференция по повод Световния ден на оралното здраве - 20 март.
Липсата на зъболекарски практики в по-малките населени места е един от основните проблеми, с които се сблъскват хората при грижата за своето орално здраве.
Д-р Миланов отбеляза, че 2/3 от големите практики са съсредоточени в градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. И уточни, че липсват държавни, общински или ведомствени практики по медицина.
Профилактиката е най-достъпната и лесна възможност да предпазим оралното си здраве. Пет лева, вложени в профилактика, ще спестят 25 лв. за лечение, коментира от своя страна главният секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.
В рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. се извършва силанизиране на първите постоянни зъби на момичета и момчета от пет до осем години. Тя се осъществява от 2011 г. насам и до момента от програмата са обхванати повече от 85 000 деца, изтъкна д-р Шарков.
Храненето и оралната хигиена са най-важните фактори за доброто здраве на детските зъби. Най-хубавото е, че можем да контролираме кариесния процес, да го върнем обратно, каза проф. Милена Пенева, национален консултант по "Детска дентална медицина".
Българските зъболекари, лекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти не са убийци, това са хора, които ежедневно се грижат за своите пациенти, коментира д-р Миланов по повод смъртта на 14-годишно дете и призова случаят да не се политизира.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД