Стартират безплатни прегледи за туберкулоза

 Стартират безплатни прегледи за туберкулозаБезплатни прегледи за туберкулоза ще се осъществят в лечебните заведения в цялата страна. Те са част от кампанията на здравно министерство „Дни на Отворени врати” (20-24 март), която е под мотото „Обединени да спрем туберкулозата”.
На 24 март е Световеният ден за борба с туберкулозата. Правителствата и гражданското общество трябва да обединят усилоията си за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи, предупреждават от Световната здравна организация.
През 2015 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Тя е една от десетте причини, водещи до фатален край за човека.
Една от новите цели за устойчиво развитие е ликвидирането на епидемията от туберкулоза до 2030 г.
По време на проведените за периода 2009-2016 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 90 117, като 1 002 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика. Пълният списък на болниците, предлагащи безплатни прегледи, може да намерите на официалния сайт на здравно министерство.
Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох) причинява туберкулозата. Отличава се със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. Част от хората, които се заразяват с туберкулозните бактерии, успяват да се „преборят“ с тях и да спрат растежа им - бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни. След време може да се активират от само себе си. Това състояние се нарича скрита туберкулозна инфекция.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД